ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2025/2060
z dnia 14 października 2025 r.
zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) w musach roślinnych niepoddanych obróbce cieplnej
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 ustanawia unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunków ich stosowania. |
| (2) | Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku państwa członkowskiego lub zainteresowanej strony. |
| (3) | W czerwcu 2024 r. do Komisji wpłynął wniosek o zezwolenie na stosowanie sorbinianu potasu (E 202) jako substancji konserwującej w musach roślinnych niepoddanych obróbce cieplnej do maksymalnego poziomu 500 mg/kg. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008. |
| (4) | Na podstawie załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 kwas sorbowy (E 200) i sorbinian potasu (E 202) są regulowane jako grupa „kwas sorbowy - sorbinian potasu (E 200-202)” i są dopuszczone do łącznego stosowania w szerokiej gamie żywności. W kategorii żywności 16 „Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4” Kwas sorbowy - sorbinian potasu (E 200-202) dopuszcza się do stosowania w deserach na bazie produktów mlecznych niepoddawanych obróbce cieplnej do poziomu 300 mg/kg, w frugtgrød, rote Grütze i pasha, deserach żelatynowych na bazie wody, z owocowymi dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi - do poziomu 1 000 mg/kg oraz w ostkaka - do poziomu 2 000 mg/kg. |
| (5) | Musy roślinne niepoddane obróbce cieplnej są to desery o różnych smakach (np. owocowym, czekoladowym) o pH od 3,5 do 5,5, które nie mogą być pasteryzowane ani sterylizowane, ponieważ zniszczyłyby ich właściwości organoleptyczne, takie jak napowietrzenie, gładkość i struktura. W związku z tym stosowanie substancji konserwującej jest niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu do końca okresu przydatności do spożycia. Sorbinian potasu (E 202) został określony jako odpowiednia substancja konserwująca do stosowania w musach roślinnych niepoddanych obróbce cieplnej do poziomu 500 mg/kg, ze względu na jego skuteczność przy kwaśnym pH poniżej 7,4 bez negatywnego wpływu na smak. |
| (6) | W dniu 1 marca 2019 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) wydał opinię naukową w sprawie działań następczych w związku z ponowną oceną kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) jako dodatków do żywności (3). Na podstawie nowych danych dotyczących działania szkodliwego na rozrodczość Urząd zmienił tymczasowe dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) na nowe ADI dla grupy w wysokości 11 mg kwasu sorbowego/kg masy ciała dziennie w odniesieniu do kwasu sorbowego (E 200) i jego soli potasowej (E 202). Oszacowania narażenia były znacznie niższe od nowego ADI dla grupy w przypadku wszystkich grup ludności, zarówno na średnim, jak i wysokim poziomie. |
| (7) | Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ kwas sorbowy (E 200) i sorbinian potasu (E 202) są dopuszczone do stosowania w szerokiej gamie żywności rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008, w tym w różnych deserach w kategorii żywności 16 „Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4”, nie uważa się, by proponowane stosowanie w musach roślinnych niepoddanych obróbce cieplnej miało znaczący wpływ na ogólne narażenie, które w związku z tym pozostanie poniżej ADI. Potwierdzają to również szacunki przedstawione przez wnioskodawcę, który zastosował opracowany przez Urząd model spożycia dodatków do żywności. W związku z powyższym stosowanie kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) w musach roślinnych niepoddanych obróbce cieplnej nie ma wpływu na zdrowie ludzi, a zatem zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne. |
| (8) | Należy zatem zezwolić na stosowanie kwasu sorbowego (E 200) i sorbinianu potasu (E 202) jako substancji konserwujących w musach roślinnych niepoddanych obróbce cieplnej do maksymalnego poziomu 500 mg/kg. |
| (9) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1333/2008. |
| (10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 października 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1333/oj.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1331/oj.
(3) „Scienti?c Opinion on the follow-up of the re-evaluation of sorbic acid (E200) and potassium sorbate (E202) as food additives” (Opinia naukowa w sprawie działań następczych w związku z ponowną oceną kwasu sorbowego (E200) i sorbinianu potasu (E202) jako dodatków do żywności). Dziennik EFSA 2019;17(3):5625, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5625.
ZAŁĄCZNIK
W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, w kategorii żywności 16 „Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4”, pomiędzy pozycjami dotyczącymi dodatków do żywności E 160d Likopen i E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu dodaje się pozycję w brzmieniu:
|
| „E 200-202 | Kwas sorbowy - sorbinian potasu | 500 | (1) (2) | Tylko musy roślinne niepoddane obróbce cieplnej” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
