ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/2186
z dnia 29 października 2025 r.
dotyczące przedłużenia zezwolenia na stosowanie kwasu propionowego, propionianu sodu i propionianu amonu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt lądowych oraz uchylające rozporządzenia wykonawcze (UE) nr 1222/2013 i (UE) nr 305/2014
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania oraz przedłużania takich zezwoleń.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1222/2013 (2) zezwolono na stosowanie przez okres 10 lat kwasu propionowego, propionianu sodu i propionianu amonu jako dodatków paszowych dla przeżuwaczy, świń i drobiu, a rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 305/2014 (3) zezwolono na to w przypadku wszystkich gatunków zwierząt oprócz przeżuwaczy, świń i drobiu.
(3) Zgodnie z art. 14 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wnioski o przedłużenie zezwolenia na stosowanie kwasu propionowego, propionianu sodu oraz propionianu amonu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt i sklasyfikowanie ich w kategorii „dodatki technologiczne” i w grupie funkcjonalnej „dodatki do kiszonki”. Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 14 ust. 2 tego rozporządzenia.
(4) W opiniach z dnia 3 lipca 2024 r. (4) i 17 września 2024 r. (5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że kwas propionowy, propionian sodu oraz propionian amonu pozostają bezpieczne dla wszystkich gatunków zwierząt lądowych, konsumentów i środowiska w dozwolonych warunkach stosowania. W odniesieniu do bezpieczeństwa użytkowników Urząd stwierdził, że kwas propionowy działa żrąco na skórę, a propionian sodu i propionian amonu również działają żrąco na oczy i drogi oddechowe. Propionian sodu nie działa uczulająco na skórę. Każde narażenie użytkowników tych dodatków uznaje się za ryzyko. Urząd wskazał ponadto, że nie ma potrzeby przeprowadzania oceny skuteczności kwasu propionowego, propionianu sodu oraz propionianu amonu w kontekście przedłużenia zezwolenia, ponieważ we wnioskach o przedłużenie zezwolenia nie wystąpiono o zmianę lub uzupełnienie warunków pierwotnych zezwoleń, które miałyby wpływ na skuteczność dodatków.
(5) Pismem z dnia 11 września 2024 r. wnioskodawca wycofał wniosek o przedłużenie zezwolenia dotyczący stosowania kwasu propionowego, propionianu sodu i propionianu amonu u zwierząt wodnych.
(6) Laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 uznało, że wnioski i zalecenia sformułowane w poprzednich ocenach przeprowadzonych w odniesieniu do metod analizy kwasu propionowego, propionianu sodu i propionianu amonu jako dodatków paszowych są aktualne i mają zastosowanie do obecnych wniosków. Te wcześniejsze oceny przeprowadzono w kontekście nowej oceny przedmiotowych metod analizy przeprowadzonej przez laboratorium referencyjne, o której mowa w opiniach Urzędu z dnia 3 lipca 2024 r. i 17 września 2024 r., w celu uwzględnienia postępu naukowo-technicznego oraz zapewnienia lepszej przydatności metod analizy do celów kontroli urzędowych.
(7) W związku z powyższym Komisja uznaje, że kwas propionowy, propionian sodu oraz propionian amonu spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem przedłużyć zezwolenie na stosowanie tych dodatków. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatków.
(8) W związku z przedłużeniem zezwolenia na stosowanie kwasu propionowego, propionianu sodu i propionianu amonu jako dodatków paszowych należy odpowiednio uchylić rozporządzenia wykonawcze (UE) nr 1222/2013 i (UE) nr 305/2014.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Przedłużenie zezwolenia
Zezwolenie na stosowanie substancji określonych w załączniku, należących do kategorii „dodatki technologiczne” i do grupy funkcjonalnej „dodatki do kiszonki”, przedłuża się zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Uchylenie rozporządzeń wykonawczych (UE) nr 1222/2013 i (UE) nr 305/2014
Rozporządzenia wykonawcze (UE) nr 1222/2013 i (UE) nr 305/2014 tracą moc.
Artykuł 3
Środki przejściowe
Dodatki paszowe kwas propionowy, propionian sodu oraz propionian amonu, dopuszczone rozporządzeniami wykonawczymi (UE) nr 1222/2013 i (UE) nr 305/2014, oraz pasze zawierające te dodatki, przeznaczone dla wszystkich gatunków zwierząt lądowych, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 19 listopada 2026 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 19 listopada 2025 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania przedmiotowych zapasów.
Artykuł 4
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 października 2025 r.
| W imieniu Komisji |
| Przewodnicząca |
| Ursula VON DER LEYEN |
|
|
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1222/2013 z dnia 29 listopada 2013 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu propionowego, propionianu sodu oraz propionianu amonu jako dodatków paszowych dla przeżuwaczy, świń i drobiu (Dz.U. L 320 z 30.11.2013, s. 16, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/1222/oj).
(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 305/2014 z dnia 25 marca 2014 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu propionowego, propionianu sodu oraz propionianu amonu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt oprócz przeżuwaczy, świń i drobiu (Dz.U. L 90 z 26.3.2014, s. 12, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/305/oj).
(4) Dziennik EFSA, 22(8), e8938. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024,8938. Dziennik EFSA, 22(10), e9068. https://doi. org/10.2903/j.efsa.2024,9068.
(5) Dziennik EFSA, 22(10), e9020. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2024,9020.
ZAŁĄCZNIK
|
Numer identyfika-cyjny dodatku paszowego |
Dodatek |
Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna |
Gatunek lub kategoria zwierzęcia |
Maksymalny wiek |
Minimalna zawartość |
Maksymalna zawartość |
Pozostałe przepisy |
Data ważności zezwolenia |
|
mg/kg mieszanki paszowej
pełnoporcjowej |
||||||||
|
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: dodatki do kiszonki |
||||||||
|
1k280 |
Kwas propionowy |
Skład dodatku Kwas propionowy ≥ 99,5 % Charakterystyka substancji czynnej Kwas propionowy ≥ 99,5 % C3H6O2 Nr CAS: 79-09-4
Pozostałości nielotne ≤ 0,01 % po
suszeniu Aldehydy ≤ 0,1 % wyrażone jako formaldehyd Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Metoda analityczna (1) Do oznaczania kwasu propionowego w dodatku paszowym: - chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną (IC-CD) - EN 17294; |
Świnie |
- |
- |
30 000 |
1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania. 2. Jednoczesne stosowanie innych źródeł kwasu propionowego nie może doprowadzić do przekroczenia maksymalnych dozwolonych poziomów w mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla danego gatunku lub kategorii zwierząt. 3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: „Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym najwyższej dopuszczalnej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym.” 4. Dodatek stosuje się wyłącznie w świeżym materiale roślinnym łatwym do kiszenia (2). 5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych. |
19 listopada 2035 r. |
|
Drób |
- |
- |
10 000 |
|||||
|
Wszystkie gatunki zwierząt oprócz świń, drobiu i gatunków zwierząt wodnych |
- |
- |
- |
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en. (2) Zielonki łatwe do kiszenia: > 3 % rozpuszczalnych węglowodanów w materiale świeżym (np. kukurydza - cała roślina, życica, stokłosa lub pulpa z buraka cukrowego). Rozporządzenie Komisji (WE) nr 429/2008 (Dz.U. L 133 z 22.5.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/429/2021-03-27). |
||||||||
|
Numer identyfika-cyjny dodatku paszowego |
Dodatek |
Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna |
Gatunek lub kategoria zwierzęcia |
Maksymalny wiek |
Minimalna zawartość |
Maksymalna zawartość |
Pozostałe przepisy |
Data ważności zezwolenia |
|
|
mg/kg mieszanki paszowej
pełnoporcjowej |
|||||||||
|
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: dodatki do kiszonki |
|
||||||||
|
1k281 |
Propionian sodu |
Skład dodatku Propionian sodu ≥ 98,5 % Charakterystyka substancji czynnej Propionian sodu ≥ 98,5 % C3H5O2Na Nr CAS: 137-40-6 Strata przy suszeniu ≤ 4 % określona poprzez poddanie suszeniu przez dwie godziny w temperaturze 105 °C Nierozpuszczalne w wodzie ≤ 0,1 % Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Metoda analityczna (1) Do oznaczenia propionianu sodu (jako całkowitego kwasu propionowego) w dodatku paszowym: - chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną (IC-CD) - EN 17294; Do oznaczenia całkowitego poziomu sodu w dodatku paszowym: - atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) - EN ISO 6869; lub - atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES) - EN 15510 |
Świnie |
- |
- |
30 000 (2) |
1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania. 2. Jednoczesne stosowanie innych źródeł kwasu propionowego nie może doprowadzić do przekroczenia maksymalnych dozwolonych poziomów w mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla danego gatunku lub kategorii zwierząt. 3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: „Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym najwyższej dopuszczalnej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym.” 4. Dodatek stosuje się wyłącznie w świeżym materiale roślinnym łatwym do kiszenia (3). 5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych. |
19 listopada 2035 r. |
|
|
Drób |
- |
- |
10 000 (2) |
||||||
|
Wszystkie gatunki zwierząt oprócz świń, drobiu i gatunków zwierząt wodnych |
- |
- |
- |
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
|
|
|
|
||||||
|
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en. (2) Jako kwas propionowy. (3) Zielonki łatwe do kiszenia: > 3 % rozpuszczalnych węglowodanów w materiale świeżym; zielonki średnio trudne do kiszenia: 1,5-3,0 % rozpuszczalnych węglowodanów w materiale świeżym, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 429/2008 z dnia 25 kwietnia 2008 r. w sprawie szczegółowych zasad wykonania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w zakresie sporządzania i przedstawiania wniosków oraz oceny dodatków paszowych i udzielania zezwoleń na dodatki paszowe (Dz.U. L 133 z 22.5.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/429/ 2021-03-27). |
|||||||||
|
Numer identyfika-cyjny dodatku paszowego |
Dodatek |
Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna |
Gatunek lub kategoria zwierzęcia |
Maksymalny wiek |
Minimalna zawartość |
Maksymalna zawartość |
Pozostałe przepisy |
Data ważności zezwolenia |
|
mg/kg mieszanki paszowej
pełnoporcjowej |
||||||||
|
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: dodatki do kiszonki |
||||||||
|
1k284 |
Propionian amonu |
Skład dodatku
Preparat propionianu amonu Charakterystyka substancji czynnej Propionian amonu C3H9O2N Nr CAS: 17496-08-1 Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Metoda analityczna (1) Do oznaczenia kwasu propionowego i propionianu amonu (jako całkowitego kwasu propionowego) w dodatku paszowym: - chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną (IC-CD) - EN 17294; Do oznaczenia całkowitego poziomu amonu w dodatku paszowym: - Destylacja i miareczkowanie - ISO 5664 |
Świnie |
- |
- |
30 000 (2) |
1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania. 2. Jednoczesne stosowanie innych źródeł kwasu propionowego nie może doprowadzić do przekroczenia maksymalnych dozwolonych poziomów w mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla danego gatunku lub kategorii zwierząt. 3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: „Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym najwyższej dopuszczalnej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym.” 4. Dodatek stosuje się wyłącznie w świeżym materiale roślinnym łatwym do kiszenia (3). 5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych. |
19 listopada 2035 r. |
|
Drób |
- |
- |
10 000 (2) |
|||||
|
Wszystkie gatunki zwierząt oprócz świń, drobiu i gatunków zwierząt wodnych |
- |
- |
- |
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|||||
|
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en. (2) Jako kwas propionowy. (3) Zielonki łatwe do kiszenia: > 3 % rozpuszczalnych węglowodanów w materiale świeżym (np. kukurydza - cała roślina, życica, stokłosa lub pulpa z buraka cukrowego). Rozporządzenie Komisji (WE) nr 429/2008 (Dz.U. L 133 z 22.5.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/429/2021-03-27). |
||||||||
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
