|
1)
|
w załączniku I pkt 2.3 otrzymuje
brzmienie:
|
„2.3.
|
Preparaty do początkowego żywienia niemowląt
wytwarzane z hydrolizatów białkowych
Preparaty do początkowego żywienia niemowląt
wytwarzane z hydrolizatów białkowych muszą być zgodne z wymogami
dotyczącymi białka określonymi w pkt 2.3.1, 2.3.2, 2.3.3, 2.3.4 lub
2.3.5.
|
|
2.3.1.
|
Wymogi dotyczące białka - grupa
A |
|
2.3.1.1.
|
Zawartość białka
|
Minimalna
|
Maksymalna
|
|
0,44 g/100 kJ
|
0,67 g/100 kJ
|
|
(1,86 g/100 kcal)
|
(2,8 g/100 kcal)
|
|
|
2.3.1.2.
|
Źródło białka
Zdemineralizowane słodkie białka serwatkowe
otrzymywane z mleka krowiego po enzymatycznym strąceniu kazein przy
użyciu podpuszczki, składające się z:
|
a)
|
63 % izolatu białek serwatkowych
niezawierającego kazeino-glikomakropeptydów, o minimalnej
zawartości białka wynoszącej 95 % masy suchej i denaturacji białka
poniżej 70 %, a także o zawartości popiołu nieprzekraczającej 3 %;
oraz
|
|
b)
|
37 % koncentratu słodkich białek serwatkowych
o minimalnej zawartości białka wynoszącej 87 % masy suchej i
denaturacji białka poniżej 70 %, a także o zawartości popiołu
nieprzekraczającej 3,5 %.
|
|
|
2.3.1.3.
|
Przetwarzanie białka
Dwustopniowy proces hydrolizy przy użyciu
preparatu trypsyny, z obróbką cieplną (3-10 minut w temperaturze
80-100?°C) dokonywaną między dwoma etapami hydrolizy.
|
|
2.3.1.4.
|
Niezbędne i względnie niezbędne aminokwasy
oraz L-karnityna
Przy równej wartości energetycznej preparat do
początkowego żywienia niemowląt wytwarzany z hydrolizatów
białkowych musi zawierać dostępną ilość każdego niezbędnego i
względnie niezbędnego aminokwasu co najmniej równą ilości zawartej
w białku wzorcowym, określonej w załączniku III sekcja B. Niemniej
do celów obliczeniowych stężenia metioniny i cysteiny można
zsumować, jeżeli stosunek zawartości metioniny do cysteiny nie
przekracza 2, a stężenia fenyloalaniny i tyrozyny można zsumować,
jeżeli stosunek zawartości tyrozyny do fenyloalaniny nie przekracza
2. Stosunek zawartości metioniny do cysteiny i stosunek zawartości
tyrozyny do fenyloalaniny mogą przekraczać 2, pod warunkiem że
wykazano stosowność danego produktu dla niemowląt zgodnie z art. 3
ust. 3.
Zawartość L-karnityny wynosi co najmniej 0,3
mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).
|
|
2.3.2.
|
Wymogi dotyczące białka - grupa
B |
|
2.3.2.1.
|
Zawartość białka
|
Minimalna
|
Maksymalna
|
|
0,55 g/100 kJ
|
0,67 g/100 kJ
|
|
(2,3 g/100 kcal)
|
(2,8 g/100 kcal)
|
|
|
2.3.2.2.
|
Źródło białka
Białka serwatkowe otrzymywane z mleka
krowiego, składające się z:
|
a)
|
77 % kwaśnej serwatki otrzymywanej z
koncentratu białek serwatkowych o zawartości białka 35-80 %;
|
|
b)
|
23 % słodkiej serwatki otrzymywanej ze
zdemineralizowanej słodkiej serwatki o minimalnej zawartości białka
12,5 %.
|
|
|
2.3.2.3.
|
Przetwarzanie białka
Materiał źródłowy jest uwadniany i
podgrzewany. Po etapie obróbki cieplnej hydroliza jest
przeprowadzana przy pH 7,5-8,5 i w temperaturze 55-70?°C przy
użyciu mieszaniny enzymów endopeptydazy serynowej i kompleksu
proteazy/peptydazy. Enzymy spożywcze są inaktywowane na etapie
obróbki cieplnej (od 2 do 10 sekund w temperaturze 120-150?°C)
podczas procesu produkcji.
|
|
2.3.2.4.
|
Niezbędne i względnie niezbędne aminokwasy
oraz L-karnityna
Przy równej wartości energetycznej preparat do
początkowego żywienia niemowląt wytwarzany z hydrolizatów
białkowych musi zawierać dostępną ilość każdego niezbędnego i
względnie niezbędnego aminokwasu co najmniej równą ilości zawartej
w białku wzorcowym, określonej w załączniku III sekcja A. Niemniej
do celów obliczeniowych stężenia metioniny i cysteiny można
zsumować, jeżeli stosunek zawartości metioniny do cysteiny nie
przekracza 2, a stężenia fenyloalaniny i tyrozyny można zsumować,
jeżeli stosunek zawartości tyrozyny do fenyloalaniny nie przekracza
2. Stosunek zawartości metioniny do cysteiny i stosunek zawartości
tyrozyny do fenyloalaniny mogą przekraczać 2, pod warunkiem że
wykazano stosowność danego produktu dla niemowląt zgodnie z art. 3
ust. 3.
Zawartość L-karnityny wynosi co najmniej 0,3
mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).
|
|
2.3.3.
|
Wymogi dotyczące białka - grupa
C |
|
2.3.3.1.
|
Zawartość białka
|
Minimalna
|
Maksymalna
|
|
0,45 g/100 kJ
|
0,67 g/100 kJ
|
|
(1,9 g/100 kcal)
|
(2,8 g/100 kcal)
|
|
|
2.3.3.2.
|
Źródło białka
Białka serwatkowe otrzymywane z mleka
krowiego, składające się ze 100 % koncentratu słodkich białek
serwatkowych o minimalnej zawartości białka wynoszącej 80 %.
|
|
2.3.3.3.
|
Przetwarzanie białka
Materiał źródłowy jest uwadniany i
podgrzewany. Przed hydrolizą pH reguluje się do 6,5-7,5 w
temperaturze 50-65?°C. Hydrolizę przeprowadza się przy użyciu
mieszaniny enzymów endopeptydazy serynowej i metaloproteazy. Enzymy
spożywcze są inaktywowane na etapie obróbki cieplnej (od 2 do 10
sekund w temperaturze 110-140?°C) podczas procesu
produkcji.
|
|
2.3.3.4.
|
Niezbędne i względnie niezbędne aminokwasy
oraz L-karnityna
Przy równej wartości energetycznej preparat do
początkowego żywienia niemowląt wytwarzany z hydrolizatów
białkowych musi zawierać dostępną ilość każdego niezbędnego i
względnie niezbędnego aminokwasu co najmniej równą ilości zawartej
w białku wzorcowym, określonej w załączniku III sekcja A. Niemniej
do celów obliczeniowych stężenia metioniny i cysteiny można
zsumować, jeżeli stosunek zawartości metioniny do cysteiny nie
przekracza 2, a stężenia fenyloalaniny i tyrozyny można zsumować,
jeżeli stosunek zawartości tyrozyny do fenyloalaniny nie przekracza
2. Stosunek zawartości metioniny do cysteiny i stosunek zawartości
tyrozyny do fenyloalaniny mogą przekraczać 2, pod warunkiem że
wykazano stosowność danego produktu dla niemowląt zgodnie z art. 3
ust. 3.
Zawartość L-karnityny wynosi co najmniej 0,3
mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).
|
|
2.3.4.
|
Wymogi dotyczące białka - grupa
D |
|
2.3.4.1.
|
Zawartość białka
|
Minimalna
|
Maksymalna
|
|
0,57 g/100 kJ
|
0,67 g/100 kJ
|
|
(2,4 g/100 kcal)
|
(2,8 g/100 kcal)
|
|
|
2.3.4.2.
|
Źródło białka
Białka serwatkowe otrzymywane z mleka
krowiego, składające się ze 100 % koncentratu słodkich białek
serwatkowych o minimalnej zawartości białka wynoszącej 70 %.
|
|
2.3.4.3.
|
Przetwarzanie białka
Materiał źródłowy jest uwadniany i
podgrzewany. Po etapie obróbki cieplnej hydroliza jest
przeprowadzana przy pH 7,0-8,0 i w temperaturze 50-60?°C w
dwustopniowym procesie hydrolizy przy użyciu endopeptydazy
serynowej i metaloproteazy. Enzymy spożywcze są inaktywowane
poprzez obróbkę cieplną (w temperaturze 100-120?°C przez co
najmniej 30 sekund) w trakcie procesu produkcji.
|
|
2.3.4.4.
|
Niezbędne i względnie niezbędne aminokwasy
oraz L-karnityna
Przy równej wartości energetycznej preparat do
początkowego żywienia niemowląt wytwarzany z hydrolizatów
białkowych musi zawierać dostępną ilość każdego niezbędnego i
względnie niezbędnego aminokwasu co najmniej równą ilości zawartej
w białku wzorcowym, określonej w załączniku III sekcja A. Niemniej
do celów obliczeniowych stężenia metioniny i cysteiny można
zsumować, jeżeli stosunek zawartości metioniny do cysteiny nie
przekracza 2, a stężenia fenyloalaniny i tyrozyny można zsumować,
jeżeli stosunek zawartości tyrozyny do fenyloalaniny nie przekracza
2. Stosunek zawartości metioniny do cysteiny i stosunek zawartości
tyrozyny do fenyloalaniny mogą przekraczać 2, pod warunkiem że
wykazano stosowność danego produktu dla niemowląt zgodnie z art. 3
ust. 3.
Zawartość L-karnityny wynosi co najmniej 0,3
mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).
|
|
2.3.5.
|
Wymogi dotyczące białka - grupa
E |
|
2.3.5.1.
|
Zawartość białka
|
Minimalna
|
Maksymalna
|
|
0,48 g/100 kJ
|
0,67 g/100 kJ
|
|
(2,0 g/100 kcal)
|
(2,8 g/100 kcal)
|
|
|
2.3.5.2.
|
Źródło białka
Białka serwatkowe otrzymywane z mleka
krowiego, składające się ze 100 % koncentratu białek serwatkowych o
minimalnej zawartości białka wynoszącej 80 %.
|
|
2.3.5.3.
|
Przetwarzanie białka
Materiał źródłowy jest uwadniany i
podgrzewany. Po etapie obróbki cieplnej pH reguluje się do 7-8 w
temperaturze 50-70?°C w dwustopniowym procesie hydrolizy przy
użyciu endopeptydaz serynowych. Enzymy spożywcze są inaktywowane
poprzez obróbkę cieplną (w temperaturze 80-90?°C przez 25-35
minut) w trakcie procesu produkcji.
|
|
2.3.5.4.
|
Niezbędne i względnie niezbędne aminokwasy
oraz L-karnityna
Przy równej wartości energetycznej preparat do
początkowego żywienia niemowląt wytwarzany z hydrolizatów
białkowych musi zawierać dostępną ilość każdego niezbędnego i
względnie niezbędnego aminokwasu co najmniej równą ilości zawartej
w białku wzorcowym, określonej w załączniku III sekcja A. Niemniej
do celów obliczeniowych stężenia metioniny i cysteiny można
zsumować, jeżeli stosunek zawartości metioniny do cysteiny nie
przekracza 2, a stężenia fenyloalaniny i tyrozyny można zsumować,
jeżeli stosunek zawartości tyrozyny do fenyloalaniny nie przekracza
2. Stosunek zawartości metioniny do cysteiny i stosunek zawartości
tyrozyny do fenyloalaniny mogą przekraczać 2, pod warunkiem że
wykazano stosowność danego produktu dla niemowląt zgodnie z art. 3
ust. 3.
Zawartość L-karnityny wynosi co najmniej 0,3
mg/100 kJ (1,2 mg/100 kcal).”;
|
|