ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/2501
z dnia 11 grudnia 2025 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2021/1165 w odniesieniu do stosowania niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (1), w szczególności jego art. 24 ust. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | Zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 24 ust. 7 rozporządzenia (UE) 2018/848 państwa członkowskie przedłożyły pozostałym państwom członkowskim i Komisji dokumentację dotyczącą niektórych substancji w celu udzielenia na nie zezwolenia i włączenia ich do załącznika V do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/1165 (2). Dokumentacja ta została zbadana przez grupę ekspertów ds. doradztwa technicznego w zakresie produkcji ekologicznej („EGTOP”) oraz Komisję. |
| (2) | W oparciu o zalecenia EGTOP dotyczące żywności (3) należy zezwolić na stosowanie białka z grochu i ziemniaków jako substancji pomocniczych w przetwórstwie w celu klarowania soków owocowych, win owocowych i miodów pitnych. |
| (3) | EGTOP rozpoczął również ocenę substancji, które mają zostać dopuszczone do czyszczenia i dezynfekcji w produkcji ekologicznej zgodnie z art. 5 ust. 1, 2 i 3 rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165. Ocena wymaga jednak więcej czasu niż przewidywano w momencie przyjęcia rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165. Ze względu na czas potrzebny EGTOP na zakończenie oceny oraz na przyjęcie przez Komisję wykazów produktów do czyszczenia i dezynfekcji, biorąc pod uwagę tę ocenę, załącznik VII do rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 (4) powinien nadal obowiązywać do dnia 31 grudnia 2027 r. Przepisy rozporządzenia wykonawczego (UE) 2021/1165 odnoszące się do wykazów produktów do czyszczenia i dezynfekcji powinny zatem mieć zastosowanie dopiero od dnia 1 stycznia 2028 r. |
| (4) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2021/1165. |
| (5) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Produkcji Ekologicznej, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zmiany w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2021/1165
W rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2021/1165 wprowadza się następujące zmiany:
| 1) | art. 11 akapit drugi otrzymuje brzmienie: „Załącznik VII stosuje się jednak nadal do dnia 31 grudnia 2027 r., a załącznik IX stosuje się nadal do dnia 31 grudnia 2023 r. ”; |
| 2) | w art. 12 ust. 1 datę „31 grudnia 2025 r.” zastępuje się datą „31 grudnia 2027 r.”; |
| 3) | art. 13 akapit trzeci zastępuje się następującym akapitem: „Art. 5 ust. 1, 2 i 3 stosuje się od dnia 1 stycznia 2028 r. ”; |
| 4) | w załączniku V wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia. |
Artykuł 2
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 grudnia 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 150 z 14.6.2018, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/848/oj.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1165 z dnia 15 lipca 2021 r. zezwalające na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiające ich wykazy (Dz.U. L 253 z 16.7.2021, s. 13, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1165/oj).
(3) EGTOP, „Sprawozdanie końcowe na temat żywności” (X) i (XI), 30 stycznia 2025 r. i 14 października 2025 r., https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/c4cef8da-34a4-48f7-9f5d-2c97f86f2a15_en?filename=egtop-report-food-x_en.pdf.
(4) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/889/oj).
ZAŁĄCZNIK
W części A (Dopuszczone dodatki do żywności i substancje pomocnicze w przetwórstwie, o których mowa w art. 24 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) 2018/848, w tym nośniki i inne substancje stosowane w taki sam sposób i w tym samym celu co substancje pomocnicze w przetwórstwie) załącznika V po pozycji „włókno drzewne” dodaje się pozycje w brzmieniu:
|
| „Białko grochu |
| stosowane do klarowania soków owocowych i win owocowych (wina produkowane z owoców innych niż winogrona, w tym cydr i perry) oraz miodu pitnego z produkcji ekologicznej, o ile dostępne |
|
| Białko ziemniaczane |
| stosowane do klarowania soków owocowych i win owocowych (wina produkowane z owoców innych niż winogrona, w tym cydr i perry) oraz miodu pitnego z produkcji ekologicznej, o ile dostępne” |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
