ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/2511
z dnia 11 grudnia 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Bacillus paralicheniformis DSM 33902 i Bacillus subtilis DSM 33903 jako dodatku paszowego dla przeżuwaczy wykorzystywanych do produkcji mleka lub w celach reprodukcyjnych (posiadacz zezwolenia: Chr. Hansen A/S)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. |
| (2) | Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie preparatu Bacillus paralicheniformis DSM 33902 i Bacillus subtilis DSM 33903. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (3) | Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu Bacillus paralicheniformis DSM 33902 i Bacillus subtilis DSM 33903 jako dodatku paszowego dla krów mlecznych i innych przeżuwaczy mlecznych, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki zootechniczne” i w grupie funkcjonalnej „stabilizatory flory jelitowej”. |
| (4) | W opinii z dnia 9 kwietnia 2025 r. (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania preparat Bacillus paralicheniformis DSM 33902 i Bacillus subtilis DSM 33903 jest bezpieczny dla gatunków docelowych, konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził również, że preparat Bacillus paralicheniformis DSM 33902 i Bacillus subtilis DSM 33903 w obu postaciach uznaje się za niedziałający drażniąco na skórę i oczy, ale uznaje się go za substancję działającą uczulająco na skórę i drogi oddechowe, a wszelkie narażenie przez skórę i drogi oddechowe uznaje się za ryzyko. Urząd stwierdził ponadto, że preparat Bacillus paralicheniformis DSM 33902 i Bacillus subtilis DSM 33903 może być skuteczny jako dodatek zootechniczny u krów mlecznych i innych przeżuwaczy mlecznych w przypadku stosowania w paszy i wodzie. Urząd stwierdził również, że minimalny poziom stosowania preparatu w paszy można ustalić w ilości 3,8 × 108 jtk/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej, natomiast minimalny poziom stosowania w wodzie można ustalić na podstawie dziennej dawki na zwierzę (9,6 × 109 jtk na zwierzę) i dziennego spożycia wody. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
| (5) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że preparat Bacillus paralicheniformis DSM 33902 i Bacillus subtilis DSM 33903 spełnia warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego preparatu u przeżuwaczy wykorzystywanych do produkcji mleka lub w celach reprodukcyjnych. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku. |
| (6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Preparat określony w załączniku, należący do kategorii „dodatki zootechniczne” i do grupy funkcjonalnej „stabilizatory flory jelitowej”, zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 grudnia 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dziennik EFSA. 2025;23:e9426. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9426.
ZAŁĄCZNIK
| Numer identyfikacyjny dodatku paszowego | Nazwa posiadacza zezwolenia | Nazwa dodatku | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||
| jtk/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | jtk/l wody do pojenia | ||||||||||||||||||
| Kategoria: dodatki zootechniczne. Grupa funkcjonalna: stabilizatory flory jelitowej | |||||||||||||||||||
| 4b1896 | Chr. Hansen A/S | Bacillus paralicheniformis DSM 33902 i Bacillus subtilis DSM 33903 | Skład dodatku Preparat Bacillus paralicheniformis DSM 33902 i Bacillus subtilis DSM 33903 zawierający co najmniej: Bacillus spp 3,2 × 1010 jtk/g dodatku (stosunek 1:1) Postać stała Charakterystyka substancji czynnej Zdolne do życia przetrwalniki Bacillus paralicheniformis DSM 33902 i Bacillus subtilis DSM 33903. Metoda analityczna (1) Oznaczenie liczby w dodatku paszowym, mieszance paszowej i wodzie do pojenia: metoda posiewu powierzchniowego na tryptonowym agarze sojowym (EN 15784) Do analizy jakościowej: metody sekwencjonowania DNA lub elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) (CEN/TS 17697) | Przeżuwacze wykorzystywane do produkcji mleka lub w celach reprodukcyjnych | - | 3,8 × 10 8 | - | 7,4 × 10 7 | - |
| 1 stycznia 2036 r. | ||||||||
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
