ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/2566
z dnia 18 grudnia 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie siarczanu L-lizyny i monochlorowodorku L-lizyny wytwarzanych przy użyciu Corynebacterium glutamicum CGMCC 7.453 jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. |
| (2) | Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono dwa wnioski o zezwolenie na stosowanie siarczanu L-lizyny i monochlorowodorku L-lizyny wytwarzanych odpowiednio przy użyciu Corynebacterium glutamicum CGMCC 7.453. Do wniosków dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (3) | Wnioski te dotyczą zezwolenia na stosowanie siarczanu L-lizyny i monochlorowodorku L-lizyny wytwarzanych przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 7.453 jako dodatków paszowych do stosowania w paszach i wodzie do pojenia dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania ich w kategorii „dodatki dietetyczne” i w grupie funkcjonalnej „aminokwasy, ich sole i podobne produkty”. |
| (4) | W opiniach z dnia 18 marca 2025 r. (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że siarczan L-lizyny i monochlorowodorek L-lizyny wytwarzane przy użyciu Corynebacterium glutamicum CGMCC 7.453 są bezpieczne dla gatunków docelowych w przypadku podawania w paszy. Stosowanie lizyny per se nie będzie budzić obaw co do bezpieczeństwa zwierząt docelowych, pod warunkiem że będzie ona stosowana jako uzupełnienie diety w odpowiednich ilościach. Urząd ma obawy dotyczące stosowania siarczanu L-lizyny i monochlorowodorku L-lizyny w wodzie do pojenia. W odniesieniu do wysokiej swoistej zawartości siarki w siarczanie L-lizyny Urząd uważa, że przy stosowaniu dodatku w ramach opracowywania formuły mieszanki paszowej pełnoporcjowej należy starannie uwzględnić maksymalny dopuszczalny poziom ogólnej zawartości siarki. Należy również wziąć pod uwagę udział siarki/siarczanu obecnych w wodzie do pojenia w całkowitym spożyciu siarki. Urząd stwierdził, że stosowanie siarczanu L-lizyny i monochlorowodorku L-lizyny wytwarzanych przy użyciu Corynebacterium glutamicum CGMCC 7.453 w żywieniu zwierząt jest bezpieczne dla konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził również, że dodatki te należy uznać za drażniące dla skóry, oczu i dróg oddechowych. Urząd stwierdził ponadto, że substancje te uznaje się za wydajne źródło niezbędnego aminokwasu L-lizyny dla zwierząt innych niż przeżuwacze, oraz stwierdził, że aby suplementacja L-lizyną była w pełni skuteczna zarówno u przeżuwaczy, jak i zwierząt innych niż przeżuwacze, substancję tę należy chronić przed degradacją w żwaczu. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
| (5) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że siarczan L-lizyny i monochlorowodorek L-lizyny wytwarzane przy użyciu Corynebacterium glutamicum CGMCC 7.453 spełniają warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tych substancji jako dodatków paszowych. Komisja uważa, że kwestia bezpieczeństwa stosowania tych aminokwasów w wodzie do pojenia w kontekście ewentualnych zagrożeń dla higieny wchodzi w zakres rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (3) ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz. Należy ostrzec użytkownika, aby wziął pod uwagę podaż w diecie wszystkich aminokwasów niezbędnych i warunkowo niezbędnych, w szczególności w przypadku suplementacji siarczanem L-lizyny i monochlorowodorkiem L-lizyny podawanymi w wodzie do pojenia. W przypadku karmienia przeżuwaczy siarczan L-lizyny i monochlorowodorek L-lizyny wytwarzane przy użyciu Corynebacterium glutamicum CGMCC 7.453 powinny być chronione przed degradacją w żwaczu. Komisja uważa ponadto, że należy ustanowić maksymalny poziom siarczanu L-lizyny ze względu na potencjalne szkodliwe skutki swoistej wysokiej zawartości siarczanów w dodatku. Poziom 10 000 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej uznano za bezpieczny zgodnie z opinią Urzędu z dnia 16 czerwca 2015 r. (4) wydaną w odniesieniu do innego siarczanu L-lizyny. Komisja uważa także, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku. |
| (6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje określone w załączniku, należące do kategorii „dodatki dietetyczne” i do grupy funkcjonalnej „aminokwasy, ich sole i podobne produkty”, zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 18 grudnia 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dziennik EFSA, 23(4), e9343, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9343.
Dziennik EFSA, 23(4), e9345, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9345.
(3) Rozporządzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz (Dz.U. L 35 z 8.2.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/183/oj).
(4) Dziennik EFSA 2015; 13(7):4155. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2015.4155.
ZAŁĄCZNIK
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego |
Nazwa dodatku |
Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna. |
Gatunek lub kategoria zwierzęcia |
Maksymalny wiek |
Minimalna zawartość |
Maksymalna zawartość |
Pozostałe przepisy |
Data ważności zezwolenia |
||||||||||||||||||||||||
|
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Kategoria: dodatki dietetyczne. Grupa funkcjonalna: aminokwasy, ich sole i podobne produkty |
||||||||||||||||||||||||||||||||
|
3c330 |
Siarczan L-lizyny |
Skład dodatku Siarczan L-lizyny o minimalnej zawartości L-lizyny wynoszącej 55 % i maksymalnej zawartości siarczanu wynoszącej 21 % Postać stała --------------------------------- Charakterystyka substancji czynnej Siarczan L-lizyny wytwarzany przy użyciu Corynebacterium glutamicum CGMCC 7.453 Wzór chemiczny: C12H28N4O4-O4S Numer CAS: 60343-69-3 --------------------------------- Metoda analityczna (1) Do analizy jakościowej siarczanu w dodatku paszowym (siarczan L-lizyny):
Do oznaczenia ilościowego lizyny w dodatku paszowym:
Do oznaczenia ilościowego lizyny w premiksach:
Do oznaczenia ilościowego lizyny w mieszankach paszowych:
Do oznaczenia ilościowego lizyny w wodzie do pojenia:
|
Wszystkie gatunki |
- |
- |
10 000 |
|
8 stycznia 2036 r. |
||||||||||||||||||||||||
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego |
Dodatek |
Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna. |
Gatunek lub kategoria zwierzęcia |
Maksymalny wiek |
Minimalna zawartość |
Maksymalna zawartość |
Pozostałe przepisy |
Data ważności zezwolenia |
||||||||||||||||||||||||
|
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Kategoria: dodatki dietetyczne. Grupa funkcjonalna: aminokwasy, ich sole i podobne produkty. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
|
3c331 |
Monochlorowodorek L-lizyny |
Skład dodatku Monochlorowodorek L-lizyny o minimalnej zawartości L-lizyny wynoszącej 78 % w suchej masie Postać stała --------------------------------- Charakterystyka substancji czynnej Monochlorowodorek L-lizyny wytwarzany przy użyciu Corynebacterium glutamicum CGMCC 7.453 Wzór chemiczny: C6H14 N2O2 Numer CAS: 657-27-2 --------------------------------- Metoda analityczna (3) Do analizy jakościowej monochlorowodorku L-lizyny w dodatku paszowym:
Do oznaczenia ilościowego lizyny w dodatku paszowym:
Do oznaczenia ilościowego lizyny w premiksach:
Do oznaczenia ilościowego lizyny w mieszankach paszowych:
Do oznaczenia ilościowego lizyny w wodzie do pojenia:
|
Wszystkie gatunki |
- |
- |
- |
|
8 stycznia 2036 r. |
||||||||||||||||||||||||
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27 stycznia 2009 r. ustanawiające metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/152/oj).
(3) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
