ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2025/2590
z dnia 18 grudnia 2025 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie L-waliny wytwarzanej przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
| (1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. |
| (2) | Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie L-waliny wytwarzanej przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
| (3) | Wniosek ten dotyczy zezwolenia na stosowanie L-waliny wytwarzanej przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 jako dodatku paszowego do stosowania w paszach i wodzie do pojenia dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania go w kategorii „dodatki dietetyczne” i w grupie funkcjonalnej „aminokwasy, ich sole i podobne produkty”. |
| (4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził w opinii z dnia 18 marca 2025 r. (2), że L-walina wytwarzana przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 jest bezpieczna dla gatunków docelowych, o ile jest stosowana jako uzupełnienie diety w odpowiednich ilościach zgodnie z potrzebami żywieniowymi wspomnianych gatunków. Z uwagi na możliwość zakłóceń równowagi żywieniowej oraz ze względów higienicznych Urząd ma jednak obawy co do stosowania L-waliny w wodzie do pojenia. Urząd stwierdził, że stosowanie L-waliny wytwarzanej przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 w żywieniu zwierząt jest bezpieczne dla konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził ponadto, że dodatek nie działa drażniąco na oczy ani skórę ani nie uznaje się go za działający uczulająco na skórę. Urząd stwierdził również, że substancję tę uznaje się za wydajne źródło niezbędnego aminokwasu L-waliny dla zwierząt innych niż przeżuwacze, oraz stwierdził, że aby substancja ta była w pełni skuteczna u przeżuwaczy, należy ją chronić przed degradacją w żwaczu. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
| (5) | W związku z powyższym Komisja uznaje, że L-walina wytwarzana przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tej substancji jako dodatku paszowego. Komisja uważa, że kwestia bezpieczeństwa stosowania tego aminokwasu w wodzie do pojenia w kontekście ewentualnych zagrożeń dla higieny wchodzi w zakres rozporządzenia (WE) nr 183/2005 ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (3). W przypadku karmienia przeżuwaczy L-walina wytwarzana przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 powinna być chroniona przed degradacją w żwaczu. Należy ostrzec użytkownika, aby wziął pod uwagę podaż w diecie wszystkich aminokwasów niezbędnych i warunkowo niezbędnych, w szczególności w przypadku suplementacji L-waliną podawaną w wodzie do pojenia. |
| (6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancja określona w załączniku, należąca do kategorii „dodatki dietetyczne” i do grupy funkcjonalnej „aminokwasy, ich sole i podobne produkty”, zostaje dopuszczona jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.
Artykuł 2
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 18 grudnia 2025 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
(2) Dziennik EFSA, 23(4), e9348, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9348.
(3) Rozporządzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz (Dz.U. L 35 z 8.2.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/183/oj).
ZAŁĄCZNIK
|
Numer identyfikacyjny dodatku paszowego |
Nazwa dodatku |
Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna |
Gatunek lub kategoria zwierzęcia |
Maksymalny wiek |
Minimalna zawartość |
Maksymalna zawartość |
Pozostałe przepisy |
Data ważności zezwolenia |
||||||||||||||||||
|
mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % |
||||||||||||||||||||||||||
|
Kategoria: dodatki dietetyczne. Grupa funkcjonalna: aminokwasy, ich sole i podobne produkty |
||||||||||||||||||||||||||
|
3c374i |
L-walina |
Skład dodatku L-walina o minimalnej zawartości 98 % (w suchej masie) Postać stała Charakterystyka substancji czynnej L-walina wytwarzana przy użyciu Corynebacterium glutamicum KCCM 80365 Nazwa IUPAC: (kwas (2S)-2-amino-3-metylobutanowy) Wzór chemiczny: C5H11NO2 Numer CAS: 72-18-4 Metoda analityczna (1) Do analizy jakościowej L-waliny w dodatku paszowym:
Do oznaczenia ilościowego waliny w dodatku paszowym:
Do oznaczenia ilościowego waliny w premiksach i mieszankach paszowych:
Do oznaczenia ilościowego waliny w wodzie do pojenia:
|
Wszystkie gatunki zwierząt |
- |
- |
- |
|
8 stycznia 2036 r. |
||||||||||||||||||
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27 stycznia 2009 r. ustanawiające metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/152/oj).
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00
