Marnowanie żywności – opłaty i kary dla sprzedawców już od 2020 r.
Obowiązujące od 18 września 2019 r. przepisy nakładają na niektórych przedsiębiorców nowe zadania związane z przeciwdziałaniem marnowaniu żywności. Za niewypełnianie obowiązków sprzedawcom grożą kary. Za wyrzucanie artykułów spożywczych przewidziano również specjalne opłaty. Najwięksi sprzedawcy naliczą je już za 2020 r.
Marnowanie żywności stanowi nie tylko problem ekonomiczny i etyczny. Dotyka również sfery ekologii. W związku z marnowaniem żywności zwiększa się emisja gazów cieplarnianych, zużycie energii oraz eksploatacja zasobów naturalnych m.in. wody pitnej.
Od 18 września 2019 r. obowiązuje nowa ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (dalej jako: ustawa). Nakłada ona kilka obowiązków na największe podmioty zajmujące się dystrybucją produktów żywnościowych.
