Rachunkowość Budżetowa 20/2021 z 20.10.2021
Data publikacji: 11.10.2021
Gotowe posiłki w bufecie basenowym a stawka VAT
PROBLEM
Jednostka samorządowa (ośrodek sportowy) prowadzi basen. W ramach infrastruktury obiektu utworzono także sklepik/bufet, w którym sprzedawane są posiłki typu fast-food: hot-dogi, kanapki, zapiekanki. Jest to tzw. sprzedaż na wynos - nie posiadamy zaplecza umożliwiającego spożywanie posiłków na miejscu, a sprzedawane posiłki kupujemy w formie gotowej (kanapki) lub w formie półproduktów (hot-dogi, zapiekanki). Jaką stawką VAT należy opodatkować taką sprzedaż - 5% czy 8%?
ODPOWIEDŹ
Zgodnie z najnowszą linią orzeczniczą, prezentowaną przez sądownictwo administracyjne, taka sprzedaż, jako sprzedaż towaru, podlega opodatkowaniu stawką VAT w wysokości 5%.
UZASADNIENIE
Opodatkowanie VAT sprzedaży posiłków typu fast food od lat budzi liczne wątpliwości. Choć organy podatkowe przez wiele lat potwierdzały prawo do opodatkowania tego rodzaju dostaw stawką VAT w wysokości 5%, to 24 czerwca 2016 r. Minister Finansów wydał interpretację ogólną (sygn. akt
