Gospodarka magazynowa w jednostkach pomocy społecznej na przykładzie domu pomocy społecznej
Na jednostkach samorządu terytorialnego oraz na organach administracji rządowej spoczywają zadania z zakresu pomocy społecznej. Do jednostek organizacyjnych pomocy społecznej należą m.in. domy pomocy społecznej (DPS). Obszar realizacji zadań wyznaczonych dla poszczególnych podmiotów określa ustawa z 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej. Zakres świadczeń, jakie realizują DPS, wymaga od prowadzących te jednostki utrzymywania magazynów, m.in. żywności. W dalszej części tekstu omówimy zasady gospodarki magazynowej w DPS.
Instrukcja gospodarki magazynowej w domach pomocy społecznej
Domy pomocy społecznej są jednostkami organizacyjnymi pomocy społecznej, które świadczą, na poziomie obowiązującego standardu, usługi:
- bytowe,
- opiekuńcze,
- wspomagające
- edukacyjne
- osobom wymagającym całodobowej opieki. Do usług bytowych zalicza się m.in. całodobowe wyżywienie mieszkańców DPS.
W domach pomocy społecznej, gdzie funkcjonują kuchnie i stołówki, powinno być wydzielone miejsce składowania materiałów (artykułów potrzebnych do sporządzania posiłków). W przypadku składowania materiałów o specjalnych właściwościach pomieszczenia przeznaczone do ich magazynowania muszą spełniać warunki, jakie nakładają na nie przepisy prawa. Dotyczy to szczególnie środków chemicznych, łatwopalnych i żrących, jak również żywności.
ZAPAMIĘTAJ!
Za stan, ilość zapasów magazynowych, jego ewidencję oraz rozliczenie jest odpowiedzialny pracownik DPS, któremu powierzono obowiązki magazyniera.
Do głównych zadań osoby zajmującej się prowadzeniem magazynu w zakresie gospodarki magazynowej należy:
- przyjmowanie i wydawanie materiałów,
- prowadzenie kontroli, jakości i przydatności materiałów do użycia (w zakresie posiadanych środków i możliwości przeprowadzania takiej kontroli),
- prowadzenie ewidencji zmiany stanów zapasów,
- prowadzenie bieżącej kontroli (pomiędzy przeprowadzanymi komisyjnie inwentaryzacjami) zgodności stanu zapasów z ewidencją,
