Monitor Prawa Zamówień Publicznych 1/2023 z 19.01.2023
Porada aktualna
na dzień 05.12.2025
Data publikacji: 14.12.2022
Jak szacować wartość zamówienia publicznego na produkty żywnościowe do stołówki szkolnej
PROBLEM
Mam pytanie dotyczące szacowania wartości zamówień publicznych na zakup produktów spożywczych do stołówki szkolnej. Do tej pory nie przekraczaliśmy kwoty 130 000 netto. Wartość sporządzonych posiłków w roku 2023 przekroczy 130 000 netto. Czy musimy stosować ustawę o PZP ogólnie do wszystkich produktów spożywczych na stołówkę? Czy jest możliwość "ominięcia" zapytania ofertowego? Czy wystarczyłoby dokonywać zakupów według poszczególnych asortymentów i dostawców, żeby nie składać zapytania ofertowego? Obawiamy się, że hurtownie odpowiadałyby na zapytania ofertowe, bo nie wiemy jakie ceny żywności będą w przyszłym roku a zapytanie musielibyśmy składać do końca roku.
