Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Porada aktualna na dzień 27-04-2024
Porada aktualna na dzień 27-04-2024
Data publikacji: 2023-11-14

Jakie obowiązki z zakresu bhp ma pracodawca, którego pracownik biurowy okazjonalnie przygotowuje i serwuje posiłki

PROBLEM

Chcemy zorganizować „jarmark bożonarodzeniowy” dla pracowników (90 osób) w ogrodzie przy naszej siedzibie. W jego ramach chcielibyśmy przygotować poczęstunek na ciepło, w tym dania z grilla, grzańce, zimowe herbaty, gorącą czekoladę itp. Jeden z pracowników, na co dzień zatrudniony jako pracownik biurowy, ale posiadający ważne badania sanitarno-epidemiologiczne (z poprzedniej pracy), chce się podjąć obsługi grilla i przygotowania wszystkich ciepłych napojów. To świąteczne spotkanie mamy zamiar zorganizować w godzinach pracy. Czy wobec pracownika, który podejmie się czynności kulinarnych, mamy jakieś dodatkowe obowiązki w zakresie bhp? 

RADA

Wykonywanie przez pracownika w godzinach jego pracy dodatkowych, niewynikających z umowy o pracę, czynności na rzecz pracodawcy należy potraktować jako powierzenie innej pracy na podstawie art. 42 § 4 Kodeksu pracy. W omawianym przypadku obowiązki związane z obsługą grilla niosą ze sobą nowe zagrożenia dla pracownika dotychczas wykonującego prace biurowe. Należy zatem dopełnić wszelkich formalności z tym związanych, m.in. zapewnić mu „nowy” instruktaż stanowiskowy, zapoznać go z oceną ryzyka zawodowego przy wykonywaniu pracy związanej z obsługą grilla i przygotowywaniem gorących napojów, poprosić o zapoznanie się z przepisami bhp i ppoż. 

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00