Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Zasady korzystania z cateringu w przedszkolach - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach z dnia 2 lutego 2021 r., sygn. WA-023/100/20

W odpowiedzi na wniosek z dnia 2 grudnia 2020 r. informuję, że przepisy art. 108 ust. 4 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz.U. z 2020 r. poz. 910 z późn. zm.) stanowią, że przedszkole w zakresie realizacji zadań statutowych zapewnia dzieciom możliwość korzystania z posiłków. Posiłki mogą być przygotowywane w przedszkolu, do którego uczęszczają dzieci korzystające z wyżywienia lub wyżywienie dzieci może być prowadzone w postaci cateringu. Należy mieć na względzie, że organizowanie wyżywienia dzieci przedszkolnych w formie cateringu rodziców obciąża pośrednio proporcjonalnie do pokrycia wszystkich wydatków z tym związanych, m.in. kosztów, dotyczących dowozu posiłków do tej placówki. W myśl art. 106 ust. 3 ww. ustawy, warunki korzystania ze stołówki szkolnej (tu: przedszkolnej), w tym wysokość opłat za posiłki, ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę. Dodatkowo przepisy art. 106 ust. 4 ustawy – Prawo oświatowe stanowią, że do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej (lub w formie cateringu), o których mowa w ust. 3, nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.

Zobacz także
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00