Wyrok WSA w Krakowie z dnia 7 lutego 2022 r., sygn. III SA/Kr 1349/21
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie następującym: Przewodniczący S WSA Renata Czeluśniak Sędziowie S WSA Ewa Michna (spr.) ASR WSA Marta Kisielowska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w trybie uproszczonym w dniu 7 lutego 2022 r. sprawy ze skargi A Sp. z o.o. z siedzibą w K. na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia 10 sierpnia 2021 r., Nr [...] w przedmiocie nakazania udostępnienia informacji I. uchyla zaskarżoną decyzję; II. zasądza od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego na rzecz A Sp. z o.o. z siedzibą w K. kwotę 697 zł (sześćset dziewięćdziesiąt siedem złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania.
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją, Wojewódzki Inspektor Sanitarny po rozpatrzeniu odwołania spółki działającej pod firmą A Sp. z o.o. z siedzibą w K (dalej: strona skarżąca) od decyzji Powiatowego Inspektora Sanitarnego (dalej PIS) z [...] 2021 r. utrzymał zaskarżoną decyzję w mocy.
Powyższe decyzje zapadły w następującym stanie faktycznym:
PIS realizując wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego do planowania i działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej w 2021 roku prowadził nadzór nad sprzedażą internetową, uwzględniając sposób prezentacji i reklamy. Przedstawiciel PIS w dniu 7 stycznia 2021 r. monitorował sposób prezentacji i reklamy lodów przez stronę skarżącą w aplikacji mobilnej dostępnej na stronie internetowej. Stwierdzone nieprawidłowości w oznakowaniu lodów w aplikacji mobilnej jak i brak udostępnienia informacji o produkcie przed ostatecznym dokonaniem zakupu, pociągnęły za sobą konieczność wydania ww. decyzji. Zdaniem organu I instancji ocena znakowania z dnia 5 marca 2021 r. dotycząca oceny prezentacji i reklamy poprzez usługę [...] za pośrednictwem aplikacji mobilnej [...] App produktów pn.: "Karmel [...]", "[...]", "Ciemna [...]", "[...]", "Śmietanka [...]" wykazała nieprawidłowości. W związku z powyższym ww. decyzją nakazano:
1. udostępnienie przed ostatecznym dokonaniem zakupu przez konsumenta poprzez usługę [...] za pośrednictwem aplikacji mobilnej [...] App lodów pn.: "karmel [...]" i w materiałach towarzyszących sprzedaży na odległość lub dostarczenie z użyciem innych właściwych środków wyraźnie określonych przez dany podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze, informacji o: a. podmiocie działającym na rynku spożywczym odpowiedzialnym za informację na temat żywności, b. wykazie składników produktu, w malejącej kolejności ich masy w momencie użycia składników przy wytwarzaniu tego środka spożywczego, wraz z oznaczeniem w wykazie składników wszelkich składników lub substancji pomocniczych w przetwórstwie, wymienionych w załączniku II (substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcję nietolerancji) do rozporządzenia Nr 1169/2011 lub uzyskanych z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujących alergie lub reakcję nietolerancji, użytych przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecnych w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie.
