Wyrok WSA w Warszawie z dnia 8 lutego 2022 r., sygn. V SA/Wa 3673/21
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA - Bożena Zwolenik (spr.), Sędzia WSA - Michał Sowiński, Asesor WSA - Arkadiusz Koziarski, , po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w trybie uproszczonym w dniu 8 lutego 2022 r. sprawy ze skargi M. K. na decyzję [...] Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia 4 maja 2021 r. nr NZB.906.20.2021 w przedmiocie nakazu zaprzestania działalności w zakresie serwowania i konsumpcji dań oraz spożywania napojów przez konsumentów na miejscu w sali konsumpcyjnej 1) uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w [...] z dnia [...] marca 2021 r.; 2) zasądza od [...] Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego na rzecz M. K. kwotę 680 zł (sześćset osiemdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi M.K.(dalej: "Skarżący" lub "Strona") jest decyzja Mazowieckiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego (dalej: "MPWIS", "organ odwoławczy" lub "organ II instancji") z 4 maja 2021 r. nr NZB.906.20.2021, utrzymująca w mocy decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Warszawie (dalej: "PPIS" lub "organ I instancji") z 24 marca 2021 r. w przedmiocie nakazu zaprzestania działalność restauracji "[...]" ul. O.w W. w zakresie serwowania i konsumpcji dań oraz spożywania napojów przez konsumentów na miejscu w sali konsumenckiej.
Zaskarżona decyzja została wydana w następującym stanie faktycznym.
W dniu 10 marca 2021 r. upoważnieni przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m.st. Warszawie przy udziale funkcjonariuszy Policji przeprowadzili kontrolę w trybie interwencyjnym w restauracji pn. "[...] " mieszczącej się przy ul. O. w W. .
Obiekt posiada decyzję zatwierdzającą z dnia 3 marca 2020 r. nr DE HŻN/00735/2020, do prowadzenia działalności gastronomicznej w zakresie: 1. Przygotowywania dań w oparciu o mięso w elementach kulinarnych, warzywa zielone, półprodukty i produkty gotowe (warzywa korzeniowe dostarczane w postaci oczyszczonej); 2. Podawania posiłków oraz napojów, w tym alkoholowych w naczyniach wielokrotnego użytku.
