Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 27 lutego 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.471.2023.3.EM

WIS TOWAR - baton energetyczny.

Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2023 r., poz. 1570, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 11 grudnia 2023 r. (data wpływu), uzupełnionego dnia 23 stycznia 2024 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „(...)” smak (...)

Opis towaru: produkt określony jako „energetyczny baton (...)” o smaku (...) w postaci (...) batona żelowego; zawierający w składzie: (...); oferowany w opakowaniu jednostkowym (…), o masie netto (...)

Rozstrzygnięcie: CN 1704

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 11 grudnia 2023r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony dnia 23 stycznia 2024 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” smak (...) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku i jego uzupełnienia przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Przedmiotem wniosku jest towar – energetyczny batonik (...) o smaku (...) (dalej: „Baton”, ang.: „(...)”). Baton to środek spożywczy – baton energetyczny.

(...).

Baton posiada następujący skład: (...).

Inne informacje:

kraj pochodzenia: (...);

wygląd wizualny: (...) baton żelkowy;

smak: (...);

tekstura: baton żelkowy;

(...);

deklarowana waga/objętość: (...).

Należy przy tym wskazać:

baton posiada dużą ilość cukrów (źródło energii – (...));

(...).

Zgodnie z Nomenklaturą Scaloną (CN) kod CN 2106 obejmuje „Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone”. Pod grupowaniem CN 2106 90 98 znajdują się przetwory spożywcze pozostałe.

Nota wyjaśniająca (16) do HS do pozycji CN 2106 wskazuje, że pozycja ta obejmuje m.in.: „Preparaty często określane jako suplementy diety, składające się z jednej lub więcej witamin, minerałów, aminokwasów, koncentratów, ekstraktów, izolatów lub podobnych substancji znajdujących się w żywności lub syntetycznych wersji takich substancji, pakowane jako uzupełnienie normalnej diety. Obejmuje takie produkty nawet zawierające substancje słodzące, barwniki, aromaty, substancje zapachowe, nośniki, wypełniacze, stabilizatory lub inne techniczne środki pomocnicze. Takie produkty są często pakowane w opakowania ze wskazaniem, że utrzymują ogólny stan zdrowia lub dobre samopoczucie, poprawiają wyniki sportowe, zapobiegają możliwym niedoborom żywieniowym lub korygują suboptymalne poziomy składników odżywczych.”

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00