Wyrok WSA w Opolu z dnia 17 czerwca 2024 r., sygn. I SA/Op 239/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Aleksandra Sędkowska Sędziowie Sędzia WSA Beata Kozicka Asesor sądowy WSA Anna Komorowska-Kaczkowska (spr.) Protokolant Starszy inspektor sądowy Maria Żymańczyk po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 29 maja 2024 r. sprawy ze skargi D. Spółki z o.o. w P. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 27 grudnia 2023 r., nr 0110-KSI1-3.461.9.2023.3.BJ w przedmiocie wiążącej informacji taryfowej oddala skargę.
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi wniesionej przez D. Sp. z o.o. (dalej jako: Skarżąca, Strona, Spółka) jest decyzja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: Dyrektor KIS, organ) z 27 grudnia 2023 r. utrzymująca w mocy decyzję – wiążącą informację taryfową z 12 września 2023 r. wydana dla towaru o nazwie handlowej "[...]".
Zaskarżone rozstrzygnięcie zapadło w następujących okolicznościach faktycznych i prawnych sprawy.
W dniu 2 marca 2023 r. Spółka złożyła wniosek o wydanie wiążącej informacji taryfowej, dla towaru o nazwie handlowej "[...]", wnioskując o zaklasyfikowanie towaru do kodu CN 3302 10 90.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru:
Wnioskowany towar stanowi aromat kawowy stosowany jako dodatek w produkcji wyrobów spożywczych, w szczególności jako dodatek smakowy do ciast. Wartości smakowe produktu nie pozwalają na właściwe zastosowanie w produkcji napojów. Produkt dostarczany od producenta w paleto-pojemniku (DPPL) o pojemności 1000 litrów, a docelowo rozlewany w małe plastikowe buteleczki o pojemności 38 ml, ułatwiające dozowanie. Kraj transakcji; Wielka Brytania.
Składniki:
Aromaty: Substancje aromatyzujące 0,2 %
Naturalne substancje aromatyzujące 0,02%.
Dodatki, których stosowanie może podlegać ograniczeniom : glikol propylenowy E 1520a 20,0%, barwnik karmelowy E 1520 8,5 %, dodatki nośnikowe: woda 70,1%, alkohol etylowy 1,2%
Po dodaniu do składników gotowego wyrobu spożywczego, powoduje nadanie pożądanych walorów smakowych i zapachowych wyrobowi gotowemu, po poddaniu obróbce termicznej. Jego skład, właściwości zapachowe oraz smakowe są przygotowane w taki sposób, iż nadaje się on wyłącznie do produkcji wyrobów spożywczych, inne zastosowanie go, byłoby zasadniczo niecelowe
