Wyrok WSA w Opolu z dnia 17 czerwca 2024 r., sygn. I SA/Op 240/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Aleksandra Sędkowska Sędziowie Sędzia WSA Beata Kozicka Asesor sądowy WSA Anna Komorowska-Kaczkowska (spr.) Protokolant Starszy inspektor sądowy Maria Żymańczyk po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 29 maja 2024 r. sprawy ze skargi D. Spółki z o.o. w P. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 27 grudnia 2023 r., nr 0110-KSI1-3.461.10.2023.3.BJ w przedmiocie wiążącej informacji taryfowej oddala skargę.
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi wniesionej przez D. Sp. z o.o. (dalej jako: Skarżąca, Strona, Spółka) jest decyzja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: Dyrektor KIS, organ) z 27 grudnia 2023 r. utrzymująca w mocy decyzję własną – wiążącą informację taryfową – z 12 września 2023 r. wydaną dla towaru o nazwie handlowej "[...]".
Zaskarżone rozstrzygnięcie zapadło w następujących okolicznościach faktycznych i prawnych sprawy.
W dniu 3 marca 2023 r. Spółka złożyła wniosek o wydanie wiążącej informacji taryfowej, dla towaru o nazwie handlowej "[...]" wnioskując o zaklasyfikowanie towaru do kodu CN 3302 10 90.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru:
Wnioskowany towar stanowi aromat waniliowy stosowany jako dodatek w produkcji wyrobów spożywczych, w szczególności jako dodatek smakowy do ciast. Wartości smakowe nie pozwalają na właściwe zastosowanie w produkcji napojów. Dostarczany od producenta w paleto-pojemniku (DPPL) o pojemności 1000 litrów. Docelowo rozlewany w małe plastikowe buteleczki o pojemności 38 ml, ułatwiające dozowanie. Kraj transakcji: Wielka Brytania.
Składniki aromatu waniliowego:
Aromaty - substancje aromatyzujące 0,6%,
Dodatki, których stosowanie może podlegać ograniczeniom: Barwnik karmelowy E150a – 1,5%,
"Dodatki nośnikowe", nośniki i inne informacje: woda 70,1%, alkohol etylowy 27,8 %,
Zalecany opis do etykietowania: Aromat, Barwnik(i): E 150a.
Przedmiotowy aromat stanowi mieszaninę substancji zapachowych w rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym.
