Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 4 grudnia 2024 r., sygn. I SA/Wr 581/24
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Tadeusz Haberka, Sędziowie: Sędzia WSA Jarosław Horobiowski, Sędzia WSA Dagmara Stankiewicz – Rajchman (sprawozdawca), , Protokolant: Starszy specjalista Agnieszka Dąbrowska, po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 4 grudnia 2024 r. sprawy ze skargi: B Sp. z o. o. z siedzibą we W. na interpretację indywidualną Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 30 kwietnia 2024 r. nr 0111-KDSB1-1.4019.2.2024.3.MC w przedmiocie opłaty od środków spożywczych: oddala skargę w całości.
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi wniesionej przez B. Sp. z o. o. z siedzibą we W. (dalej jako: skarżąca, strona, spółka, wnioskodawca) jest interpretacja indywidualna z dnia 30 kwietnia 2024 r., w której Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: organ podatkowy, organ interpretacyjny, DKIS) uznał za prawidłowe stanowisko strony przedstawione we wniosku z dnia 24 stycznia 2024 r. w przedmiocie opłaty od środków spożywczych w zakresie podlegania tej opłacie dodatku miodu w opisanym we wniosku napoju oraz za nieprawidłowe w zakresie niepodlegania opłacie od środków spożywczych dodatku kofeiny zawartej w ekstrakcie z guarany.
We wniosku oraz jego uzupełnieniu z dnia 4 marca 2024 r. oraz 16 kwietnia 2024 r. spółka przedstawiła zdarzenie przyszłe wskazując w pierwszej kolejności, iż jest spółką prowadzącą działalność gospodarczą w zakresie produkcji napojów bezalkoholowych, wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych (PKD 11.07.Z).
Wyjaśniono, że spółka przygotowuje się do produkcji napoju, w skład którego wchodzić będzie woda, naturalny miód kwiatowy, tłoczone soki owocowe NFC, dwutlenek węgla, ekstrakt z guarany w proszku oraz [...], np.: [...] (dalej: "napój"). Napój zaklasyfikowany będzie przez wnioskodawcę jako pozostały napój bezalkoholowy (PKWiU 11.07.19). Na dzień złożenia wniosku spółka nie posiada finalnej receptury napoju, stąd nie jest znana również ostateczna wielkość poszczególnych składników. Niemniej jednak, zawartość cukru w napoju w związku z użyciem miodu będzie większa niż 5%.
