Wiążąca informacja stawkowa z dnia 10 marca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.743.2024.2.MC
WIS USŁUGA – sprzedaż lemoniady przygotowywanej według własnej receptury w restauracji.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r., poz. 361, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 18 grudnia 2024 r. (data wpływu 18 grudnia 2024 r.), uzupełnionego pismami z dnia: 18 grudnia 2024 r. (data wpływu 18 grudnia 2024 r.) oraz 23 lutego 2025 r. (data wpływu 23 lutego 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: usługa – sprzedaż lemoniady przygotowywanej według własnej receptury w restauracji
Opis: Wnioskodawca oferuje swoim klientom lemoniadę, która jest przygotowywana bezpośrednio w lokalu/restauracji według własnej receptury. Lemoniada sprzedawana jest w postaci gotowej do konsumpcji bezpośrednio w szklance lub karafce, z możliwością samodzielnego dozowania ilości napoju do szklanki przez nabywcę. Istnieje możliwość zakupu napoju jako samodzielnego produktu, jak również wraz z innymi daniami oferowanymi przez Wnioskodawcę. Wytwarzany w lokalu napój nie posiada samodzielnej etykiety. Proces przygotowania lemoniady odbywa się na bieżąco w lokalu Wnioskodawcy. Klient zamawiający lemoniadę ma gwarancję, że napój zostanie przyrządzony zgodnie z ustaloną recepturą, która nie podlega modyfikacji na życzenie. Klient przychodząc do lokalu, siada przy stoliku i składa zamówienie, które przyjmowane jest przez personel. Lemoniada podawana jest klientowi do stolika przez obsługę. Po konsumpcji i uregulowaniu płatności przez klienta, personel sprząta stolik.
Lemoniada przygotowywana jest z najwyższej jakości składników, w tym wody, świeżo wyciskanych soków, cukru i kwasku cytrynowego, według poniższej receptury, który określa skład w przeliczeniu na x litrów gotowego napoju:
(…).
Udział masowy soku owocowego wynosi 20,81% składu surowcowego.
