Wiążąca informacja stawkowa z dnia 12 czerwca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.110.2025.4.JJ
WIS TOWAR - Wafel z kremem (…) w czekoladzie (…).
Na podstawie art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 19 marca 2025 r. (data wpływu 19 marca 2025 r.), uzupełnionego pismami z dnia 10 kwietnia 2025 r. (data wpływu 11 kwietnia 2025 r.), oraz 16 kwietnia 2025 r. (data wpływu 16 kwietnia 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar - Wafel z kremem (…) w czekoladzie (…)
Opis towaru: produkt spożywczy, w formie wafla w czekoladzie (…) zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – czekoladę (…) krem (…) wafel (…) nadzienie (…)
Rozstrzygnięcie: CN 18
Stawka podatku od towarów i usług: 23%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w związku z art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
19 marca 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony 11 kwietnia 2025 r. oraz 16 kwietnia 2025 r. w zakresie sklasyfikowania ww. towaru na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis towaru:
Wafel z kremem (…) i nadzienie (…) w czekoladzie (…). Składniki: (…) wafel z kremem (…) Czekolada (…)
W polu formularza wniosku Proponowana przez wnioskodawcę klasyfikacja towaru lub usługi według Nomenklatury scalonej (CN)/Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych (PKOB)/Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU), Wnioskodawca wskazał CN 1905 32 11.
Do wniosku załączono:
(…)
Wraz z uzupełnieniem wniosku z dnia 16 kwietnia 2025 r. (data wpływu 16 kwietnia 2025 r.) przesłano:
(…)
W toku analizy rozpatrywanej sprawy, (…) Organ przeprowadził analizę organoleptyczną, przesłanej przez Spółkę, próbki towaru „Wafel z kremem nadzienie w czekoladzie , z której sporządzono protokół nr 0111-KDSB1-1.440.110.2025.2.JJ.
