Wiążąca informacja stawkowa z dnia 24 czerwca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.276.2025.1
WIS TOWAR - napój bezalkoholowy.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r. poz. 775), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 11 czerwca 2025 r. (data wpływu 11 czerwca 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (…)
Opis towaru: Napój bezalkoholowy (…), zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…) (woda, (…)) oraz napój o smaku (…) (woda, (…), sok (…) z zagęszczonego soku (…), sok (…) z zagęszczonego soku (…). Napój ten jest płynem, który bezpośrednio nadaje się i jest przeznaczony do spożycia przez ludzi.
Rozstrzygnięcie: CN 2202
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a w zw. z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 11 czerwca 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przestawiono następujący szczegółowy opis towaru:
(…)
I. Szczegółowy opis towaru/ usługi
(…) - Napój bezalkoholowy (…), stanowiący mieszankę (…). z sokiem owocowym, wodą oraz dodatkami, (…), w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20 % składu surowcowego.
A. Uproszczony schemat produkcji (…) Napój bezalkoholowy (…) o smaku (…). Gazowany, pasteryzowany. Alk. 0,0 % obj. Zawartość soku owocowego min. 20%.:
Wyjaśnienie: Koncentrat (…) stanowi zagęszczony sok otrzymany z soku owocowego lub warzywnego jednego lub więcej gatunków, poprzez usunięcie metodami fizycznymi określonej ilości wody. Zagęszczone soki zaliczane są do grupy przetworów owocowych i warzywnych. Najczęściej wodę usuwa się w wyniku odparowania pod zmniejszonym ciśnieniem w tzw. wyparkach. Aby nie tracić z parą wodną aromatów soków, oddziela się go na kolumnach aromatowych. W wyniku zagęszczenia masa i objętość soku zmniejsza się nawet 6-krotnie. Pozwala to na znaczne oszczędności magazynowania i transportu zagęszczonego soku. Zagęszczone soki owocowe i warzywne są wykorzystywane powszechnie do produkcji soków odtworzonych z soków zagęszczonych oraz nektarów i napojów owocowych i warzywnych. Powyższe stanowi praktykę rynkową pozwalającą na redukcję kosztów logistycznych, a przez to optymalizację końcowej ceny produktu.
