Wiążąca informacja stawkowa z dnia 4 sierpnia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.221.2025.2.ZK
WIS TOWAR – „suplement diety” w postaci żelków.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 16 maja 2025 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniach 1, 16 i 31 lipca 2025 r. (daty wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: produkt deklarowany jako tzw. „suplement diety” w postaci żelek (...), przeznaczony do bezpośredniego spożycia (...), zawierający w składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy m.in. – (...); oferowany w opakowaniu jednostkowym (...), o masie netto (...)
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 16 maja 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 1, 16 i 31 lipca 2025 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: (...) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Przedmiotem niniejszego wniosku są żelki (...) – suplement diety (...) (dalej: Żelki, Towar lub Produkt).
(...)
Jeden żelek zawiera (...)
(...)
Zdaniem Wnioskodawcy Produkt opisany w niniejszym Wniosku o WIS powinien zostać sklasyfikowany jako CN 2106. Tym samym, jego dostawa powinna być opodatkowana wg 8% stawki VAT.
Uzasadnienie Stanowiska:
Zdaniem Wnioskodawcy, biorąc pod uwagę treść Załącznika I do Rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/1832 z dnia 2021 r. zmieniającego załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej, dalej: Nomenklatura Scalona, a także brak możliwości dokonania alternatywnego przyporządkowania, opisany we wniosku o wydanie WIS Produkt powinien zostać ujęty w dziale 21 Nomenklatury Scalonej „Różne Przetwory spożywcze”. Spółka nadmienia, że w odniesieniu do Produktu nie mają zastosowania cechy wskazane w uwagach do Działu 21, wyłączające możliwość przyporządkowania Towaru do przedmiotowego działu. W szczególności, zdaniem Spółki, Produkt powinien zostać zaklasyfikowany jako objęty kodem CN 2106, tj. Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone