Zmiana wiążącej informacji stawkowej z dnia 31 lipca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI2-1.442.5.2025.10.PK
WIS-TOWAR (Świadczenie kompleksowe) - gotowy posiłek (danie).
Na podstawie art. 207 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2025 r., poz. 111, z późn. zm.) zwanej dalej „Ordynacją podatkową”, oraz art. 42h ust. 3a pkt 2 w zw. z art. 42h ust. 3 pkt 4 oraz art. 42g ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775), zwanej dalej „ustawą”,
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej
w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości w wiążącej informacji stawkowej (WIS) z dnia 9 października 2020 r. nr 0112-KDSL1-1.450.776.2020.2.MJ, określającej dla towaru – danie, w skład którego wchodzi (…) kurczaka, ziemniaki (…) oraz marchewka z groszkiem, rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56 oraz stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 8% na podstawie art. 41 ust. 12f ustawy w związku z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 ustawy,
zmienia z urzędu wyżej wymienioną decyzję określając:
-Przedmiot wniosku: towar – (świadczenie kompleksowe) – gotowy posiłek (danie) – (…) kurczaka, ziemniaki (…) oraz marchewka z groszkiem wraz z dostawą do klienta.
-Opis usługi: Wnioskodawca sprzedaje (…) – zestawy gotowych posiłków. (…) te są przygotowywane na zlecenie Wnioskodawcy przez kontrahenta (umowa ramowa) zgodnie z zamówieniem klientów indywidualnych, którzy dokonują zakupu na stronie (…). Przedmiotem wniosku jest (…) kurczaka, ziemniaki (…) oraz marchewka z groszkiem wraz z dostawą do klienta. Wnioskodawca nie jest producentem przedmiotowego posiłku lecz jego dystrybutorem, nie zna procesu technologicznego. Klient nie ma możliwości modyfikacji posiłku. Wnioskodawca wskazał, że wskazany powyżej gotowy posiłek był zamawiany jako pojedyncze danie niezależnie od (…). Danie jest pakowane w jednorazowy pojemnik szczelnie zgrzewany folią lub zamykany pokrywką, a na opakowaniu znajduje się etykieta z nazwą (…) i rodzajem posiłku. Posiłek po wytworzeniu przez kontrahenta jest niezwłocznie schładzany w komorze chłodniczej i dostarczany do zewnętrznego magazynu chłodni, z którego w tym samym dniu odbiera go firma dystrybucyjna i dostarcza do klienta. Wskazany powyżej posiłek wymaga podgrzania.
