Wiążąca informacja stawkowa z dnia 8 sierpnia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.283.2025.1.GB
WIS TOWAR - nerki.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r. poz. 775), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 12 czerwca 2025 r. (data wpływu 12 czerwca 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Nerki (…)
Opis towaru: Produkt składa się (…) z nerek (…) Przedmiotowy towar jest jadalny i nadaje się do spożycia przez ludzi na każdym etapie jego obrotu.
Rozstrzygnięcie: CN 02
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 1 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 12 czerwca 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek, w zakresie sklasyfikowania ww. towaru dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.
We wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Nazwa produktu: Nerki (…)
Opis produktu: (…)
Przeznaczenie produktu: Nerki (…) powstają w wyniku (…) i są przeznaczone dla ogółu konsumentów.
Skład: Produkt składa się (…) z nerek(…).
(…) Produkt może być w postaci świeżej lub mrożonej. (…) Przedmiotowy towar jest jadalny i nadaje się do spożycia przez ludzi na każdym etapie jego obrotu.
(…) Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz.U.UE.L.2011.304.18 z dnia 2011.11.22) art. 9 pkt 1 obowiązkowe jest podanie następujących danych szczegółowych: a) nazwa żywności; b) wykaz składników; c) wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie; d) ilość określonych składników lub kategorii składników; e) ilość netto żywności; f) data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia; g) wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia; h) nazwa lub firma i adres podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze, o którym mowa w art. 8 ust. 1; i) kraj lub miejsce pochodzenia w przypadku przewidzianym w art. 26; j) instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione; k) w odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętościowo, rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu; l) informacja o wartości odżywczej. Art. 19 Pominięcie wykazu składników 1. W przypadku następujących środków spożywczych nie jest konieczny wykaz składników: e) środki spożywcze zawierające jeden składnik, gdy: (i) nazwa środka spożywczego jest identyczna z nazwą składnika; lub (ii) nazwa środka spożywczego umożliwia wyraźne zidentyfikowanie charakteru składnika. Załącznik V: Środki spożywcze, które zwolnione z wymogu przedstawiania obowiązkowej informacji o wartości odżywczej: 1. Produkty nieprzetworzone, które zawierają pojedynczy składnik lub pojedynczą kategorię składników; (…)
