Wiążąca informacja stawkowa z dnia 2 września 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.440.237.2025.4.KD
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE - organizacja imprezy okolicznościowej
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 16 maja 2025 r. (data wpływu 16 maja 2025 r.), uzupełnionego pismami z dnia 10 lipca 2025 r. (data wpływu 10 lipca 2025 r.), z dnia 4 sierpnia 2025 r. (data wpływu 4 sierpnia 2025 r.) oraz z dnia 28 sierpnia 2025 r. (data wpływu 28 sierpnia 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: usługa (świadczenie kompleksowe) – organizacja imprezy okolicznościowej ‒ (…)
Opis świadczenia: Wnioskodawca w swej strukturze organizacyjnej posiada m.in. (…) Wnioskodawca zakupił budynek (…), który oddano w trwały zarząd (…). Przedmiotem wniosku jest planowane świadczenie polegające na organizacji przez (…) imprezy okolicznościowej ‒ (…). W ramach świadczenia klient dokona wcześniejszej rezerwacji usługi, ustali menu. Wnioskodawca udostępni restaurację (…), przygotuje wyżywienie i zapewni jego serwis na rzecz osób biorących udział w imprezie okolicznościowej oraz zapewni serwis z (…). Zainteresowani będą zobowiązani do zawarcia umowy ustnej w formie telefonicznej lub osobiście i jej bezwzględnego przestrzegania. Podczas rezerwacji klient będzie wskazywał wstępną ilość osób, które będą uczestniczyć w organizowanej imprezie oraz termin rezerwacji. Wysokość wynagrodzenia będzie zależeć od czasu, na jaki restauracja (...) będzie udostępniana oraz liczby osób. Ponosi się więc odpłatność za osobę. Zatem, wynagrodzenie podatnika stanowi iloczyn ustalonej (…) w danej imprezie okolicznościowej. Co najmniej (…) przed terminem imprezy klient będzie miał obowiązek powiadomić o ostatecznej liczbie uczestników. (…) będzie przygotowywać posiłki we własnym zakresie (przez kucharzy zatrudnionych przez (…)), na miejscu w (…), po czym będzie wydawać posiłki klientom w restauracji (…). Po dokonaniu rezerwacji klient podczas osobistej wizyty w (…) dokona wyboru dań z jednego, konkretnego menu. Podczas przedmiotowej imprezy nie będą serwowane towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy (…). Będą natomiast podawane napoje, dla których Wnioskodawca wskazał następujące kody CN: (…). Wnioskodawca będzie ponosił odpowiedzialność
