Wiążąca informacja stawkowa z dnia 22 września 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.348.2025.4.AP
WIS ŚWIADCZENIE KOMPLEKSOWE - Dieta obejmująca 5 posiłków wraz z transportem do klienta.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 18 czerwca 2025 r. (data wpływu 18 czerwca 2025 r.), uzupełnionego pismami z dnia 6 sierpnia 2025 r. (data wpływu 6 sierpnia 2025 r.) oraz z dnia 13 sierpnia 2025 r. (data wpływu 13 sierpnia 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar (świadczenie kompleksowe) – Dieta (…) obejmująca 5 posiłków o kaloryczności (…) kcal wraz z transportem do klienta
Opis: Wnioskodawca w ramach prowadzonej działalności gospodarczej oferuje sprzedaż kompleksowych diet zapewniających pełne codzienne wyżywienie dla danego klienta i składające się z kilku posiłków o konkretnych parametrach kalorycznych lub dotyczących składu.
Przedmiotem wniosku jest zestaw gotowych posiłków w ramach diety (…) (składającej się dziennie z 5 posiłków o łącznej wartości kalorycznej (…) kcal). Przedmiotowe 5 posiłków to: śniadanie: (…); II śniadanie: (…); obiad: (…); podwieczorek: (…); kolacja: (…).
Wnioskodawca nabywa towary, którymi są gotowe posiłki od podmiotu zewnętrznego, który je produkuje. Zakupione i podlegające dalszej odsprzedaży towary są serwowane jako posiłek schłodzony, pakowany w specjalnej technologii w atmosferze ochronnej MAP i etykietowany.
Klient decyduje o długości trwania zamówienia. Minimalny okres zamówienia wynosi 1 dzień, maksymalna granica nie jest wskazana. Zestaw posiłków w ramach diety (…) oferowany jest klientom detalicznym (konsumentom).
Wnioskodawca zajmuje się jedynie zbieraniem zamówień oraz realizuje sprzedaż. Wnioskodawca dokonuje odpłatnego transportu własnymi pojazdami i tym samym zapewnia i ma kontrolę nad zachowaniem ciągu chłodniczego towarów (pojazdy wyposażone są w chłodnie). Zakupione od producenta i podlegające dalszej odsprzedaży towary są serwowane jako posiłek schłodzony, pakowany w atmosferze ochronnej (MAP) w szczelnie zamknięte (zgrzane) opakowania plastikowe i wymagające obróbki termicznej przed spożyciem.
