Wiążąca informacja stawkowa z dnia 23 września 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.260.2025.5.GB
WIS TOWAR - rolka sushi
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r. poz. 775 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 28 maja 2025 r. (data wpływu 28 maja 2025 r.) uzupełnionego pismami z dnia 24 lipca 2025 r. (data wpływu 25 lipca 2025 r.) oraz 26 sierpnia 2025 r. (data wpływu 26 sierpnia 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – rolka sushi (…)
Opis towaru: Rolka sushi (…) zawierająca w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…).
Opakowanie zawiera: (…)
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
28 maja 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony 25 lipca 2025 r. oraz 26 sierpnia 2025 r., w zakresie sklasyfikowania towaru – rolka sushi (…), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
(…)
Przedmiot wniosku: towar – rolka sushi (…)
(…)
Nazwa wnioskowanego towaru: rolka sushi (…)
Skład rolki sushi (do 100%):
(…)
Skład surowcowy rolki sushi (do 100%):
(…)
Opakowania zawierają (…).
Gramatura Produktu w opakowaniu: Masa netto: (…).
Specyfikacji gotowego Produktu:
Składniki: (…).
Proces produkcji: (…).
Stan faktyczny (opis): (…)
Wnioskodawca jest zarejestrowany jako czynny podatnik podatku od towarów i usług (VAT).
Wnioskodawca nie prowadzi restauracji rozumianej jako lokal przedsiębiorstwa oferujący usługę gastronomiczną polegającą na obsłudze kelnerskiej, serwowaniu gotowych i ciepłych posiłków dla swoich klientów poprzez wyłożenie na naczynia, zapewnieniu krzeseł i stolików, naczyń oraz sztućców.
Przedmiotem wniosku jest produkt przeznaczony dla spożycia dla ludzi, stanowiący gotowy artykuł spożywczy, klasyfikowany zdaniem Wnioskodawcy pod kodem CN 19049010, sekcja IV – gotowe artykuły spożywcze: napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet, tytoń i przemysłowe namiastki tytoniu; 19 przetwory ze zbóż maki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze; (…); 1904 przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane): zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz, mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 190490 pozostałe; 19049010 otrzymane z ryżu.
