Zmiana wiążącej informacji stawkowej z dnia 29 września 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI1-1.442.40.2025.5.RS
WIS TOWAR - towar spożywczy; krem.
Na podstawie art. 207 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2025 r., poz. 111 z późn. zm.), zwanej dalej „Ordynacją podatkową”, w związku z art. 42h ust. 3a pkt 2 oraz art. 42g ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775 z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”,
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej,
w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości w wydanej 27 lipca 2020 r. wiążącej informacji stawkowej (WIS) nr 0111-KDSB1-1.450.412.2020.1.AH, w której Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej określił klasyfikację towaru „(…)” do pozycji CN 1704 oraz stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 23%, na podstawie art. 41 ust. 1 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 1 ustawy,
zmienia z urzędu wyżej wymienioną decyzję określając:
•Przedmiot wniosku: towar – „(…)”
•Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – syrop (…); woda; cukier; tłuszcz roślinny (…); olej roślinny (…); skrobia (…); dekstroza; substancja utrzymująca wilgoć: (…); mleko (…); serwatka (…); stabilizatory: (…); aromaty; barwniki: (…);substancja konserwująca (…); sól; regulator kwasowości: (…)
•Rozstrzygnięcie:CN 2106
•Stawka podatku od towarów i usług: 8%
•Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
•Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 10 kwietnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „(…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
Skład produktu: syrop (…); woda; cukier (…); tłuszcz roślinny (…); olej roślinny (…); skrobia (…); dekstroza (…); substancja utrzymująca wilgoć: (…); mleko (…); serwatka (…); stabilizatory: (…); aromaty; barwniki (…); substancja konserwująca (…); sól; regulator kwasowości: (…).
