Wiążąca informacja stawkowa z dnia 1 października 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.440.447.2025.2.MC
WIS TOWAR - pierogi ruskie sprzedawane w sklepie na wynos.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku Pani (…) z dnia 31 lipca 2025 r. (data wpływu 31 lipca 2025 r.), uzupełnionego pismami z dnia: 19 i 23 września 2025 r. (data wpływu 19 i 23 września 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – pierogi ruskie sprzedawane w sklepie na wynos
Opis towaru:
Pierogi ruskie sprzedawane są bezpośrednio konsumentom w sklepie, na wynos. Najpierw ważone są na wadze, a następnie pakowane luzem do woreczków jednorazowych. Skład surowcowy pierogów ruskich - zgodnie z deklaracją Wnioskodawczyni: (…).
Rozstrzygnięcie: CN 19
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 31 lipca 2025 r. Wnioskodawczyni złożyła wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. świadczenia na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniach: 19 i 23 września 2025 r. poprzez doprecyzowanie opisu świadczenia, (...) oraz potwierdzenie przedmiotu wniosku.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis
Pytanie o kod CN
Jaki jest kod CN dla ruskich pierogów, które są wytwarzane w następujący sposób?
Składniki potrzebne do uzyskania 1 kg pierogów ruskich:
-(…).
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności Wnioskodawczymi gotuje wcześniej obrane i wyoczkowane ziemniaki i je mieli. Następnie mieli również biały ser, później smaży cebulę, wszystko razem miesza i przyprawia solą i pieprzem. Miesza mąkę z wodą i wyrabia ciasto na pierogi, które następnie zostaje zwalcowane na maszynie. Poszczególne porcje ciasta zostają nałożone na formy, do których Wnioskodawczymi porcjuje farsz. Gotowe pierogi wrzuca do gotowania, a po ugotowaniu zostają ostudzone, ważone i przygotowane do transportu.
