Opodatkowanie i rozliczanie benefitów żywieniowych dla pracowników

Lekcja 1 z 1
Skorzystaj z kompendium wiedzy o benefitach żywieniowych! Dowiedz się, jakie są potrzeby i oczekiwania pracowników w zakresie posiłków i napojów i jak dobra polityka benefitowa może wpływać na ich samopoczucie i efektywność!
Podczas szkolenia eksperci przedstawią najnowsze wyniki badań z 2025 r. Ilu pracowników odczuwa na co dzień głód? Czy stać nas na zdrowe jedzenie? Kto się odżywia lepiej – pracownicy biurowi czy zdalni?
Eksperci podpowiedzą również, jak optymalizować wydatki na posiłki i napoje, żeby jednocześnie pomagać, dbać o dobre nawyki żywieniowe w pracy, a przy tym nie ponosić wysokich kosztów podatkowych.
Program szkolenia:
MODUŁ 1: Kompendium wiedzy o benefitach żywieniowych (Magdalena Kartasińska-Kwaśnik)
Czy to prawda, że polscy pracownicy potrzebują podwyżki zamiast owocowych czwartków?
Co i jak Polacy jedzą podczas pracy i jak to wpływa na ich efektywność i samopoczucie?
Czego oczekujemy od firmy w kontekście jedzenia w pracy? Perspektywa firmy i pracownika
Czy firma może sprawić, że ludzie będą się lepiej odżywiać? Case studies
Jakie żywieniowe wyzwania przed nami? Zróżnicowane potrzeby pracowników fizycznych, biurowych, hybrydowych i zdalnych (dane z raportu „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”)
MODUŁ 2: Benefity żywieniowe – opodatkowanie, składki i inne przepisy dla działów kadr i księgowości (Jakub Chmielecki)
Czy pracodawca ma obowiązek dbać o posiłki dla pracowników?
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić przerwę na posiłek?
Czy wydatki na posiłki dla pracowników mogą się opłacić?
Posiłki dla pracowników a ZUS
Posiłki dla pracowników a podatek dochodowy
Jak opisywać posiłki na fakturze i jakie to ma znaczenie?
Posiłki a karty lunchowe
Podczas szkolenia eksperci przedstawią najnowsze wyniki badań z 2025 r. Ilu pracowników odczuwa na co dzień głód? Czy stać nas na zdrowe jedzenie? Kto się odżywia lepiej – pracownicy biurowi czy zdalni?
Eksperci podpowiedzą również, jak optymalizować wydatki na posiłki i napoje, żeby jednocześnie pomagać, dbać o dobre nawyki żywieniowe w pracy, a przy tym nie ponosić wysokich kosztów podatkowych.
Program szkolenia:
MODUŁ 1: Kompendium wiedzy o benefitach żywieniowych (Magdalena Kartasińska-Kwaśnik)
Czy to prawda, że polscy pracownicy potrzebują podwyżki zamiast owocowych czwartków?
Co i jak Polacy jedzą podczas pracy i jak to wpływa na ich efektywność i samopoczucie?
Czego oczekujemy od firmy w kontekście jedzenia w pracy? Perspektywa firmy i pracownika
Czy firma może sprawić, że ludzie będą się lepiej odżywiać? Case studies
Jakie żywieniowe wyzwania przed nami? Zróżnicowane potrzeby pracowników fizycznych, biurowych, hybrydowych i zdalnych (dane z raportu „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”)
MODUŁ 2: Benefity żywieniowe – opodatkowanie, składki i inne przepisy dla działów kadr i księgowości (Jakub Chmielecki)
Czy pracodawca ma obowiązek dbać o posiłki dla pracowników?
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić przerwę na posiłek?
Czy wydatki na posiłki dla pracowników mogą się opłacić?
Posiłki dla pracowników a ZUS
Posiłki dla pracowników a podatek dochodowy
Jak opisywać posiłki na fakturze i jakie to ma znaczenie?
Posiłki a karty lunchowe
Szkolenie aktualne
na dzień 05.12.2025
Data dodania: 17.10.2025
Czas: 45 minut 15 sekund
Kurs zawiera:
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00

