Wiążąca informacja stawkowa z dnia 8 października 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB1-1.440.339.2025.3.GB
WIS TOWAR - rolka sushi
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r. poz. 775 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 24 lipca 2025 r. (data wpływu 24 lipca 2025 r.),uzupełnionego pismem z dnia 27 sierpnia 2025 r. (data wpływu 27 sierpnia 2025 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar - rolka sushi (…)
Opis towaru: Rolka sushi (…) zawierająca w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy - (…)
Opakowanie zawiera (…)
Rozstrzygnięcie: CN 16
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
24 lipca 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony 27 sierpnia 2025 r., w zakresie sklasyfikowania towaru - rolka sushi (…), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru:
(…)
Przedmiot wniosku: towar - rolka sushi (…).
(…)
Szczegółowy opis towaru:
Nazwa wnioskowanego towaru: rolka sushi (…).
Skład rolki sushi (do 100%):
(…)
Skład surowcowy rolki sushi (do 100%):
(…)
Opakowania zawierają (…)
Gramatura Produktu w opakowaniu:
Masa netto: (…) g.
Składniki: (…)
Proces produkcji: (…).
Stan faktyczny (opis): (…).
Wnioskodawca jest zarejestrowany jako czynny podatnik podatku od towarów i usług (VAT).
Wnioskodawca nie prowadzi restauracji rozumianej jako lokal przedsiębiorstwa oferujący usługę gastronomiczną polegającą na obsłudze kelnerskiej, serwowaniu gotowych i ciepłych posiłków dla swoich klientów poprzez wyłożenie na naczynia, zapewnieniu krzeseł i stolików, naczyń oraz sztućców.
Przedmiotem wniosku jest produkt przeznaczony dla spożycia dla ludzi, stanowiący gotowy artykuł spożywczy, klasyfikowany zdaniem Wnioskodawcy pod kodem CN 16041100, sekcja IV - gotowe artykułu spożywcze: napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet, tytoń i przemysłowe namiastki tytoniu; 16 przetwory z mięsa, ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub z owadów; 1604 ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej; 1604 ryby, całe lub w kawałkach, ale niemielone: 16041100 łosoś.
