Czy pierwszorazowe wyposażenie kuchni powinno być zaksięgowane zbiorczo jako jeden środek trwały
PROBLEM
W jednostce budżetowej (ośrodek pomocy społecznej) przejęto budynek z pierwszorazowym wyposażeniem kuchni na podstawie protokołu przekazania, w którym wyszczególniono wyposażenie i jego wartość (część wyposażenia np. piec konwekcyjno-parowy, chłodziarka był powyżej 3500 zł /mówimy tu o momencie kiedy ta kwota obowiązywała/ oraz cześć wyposażenia poniżej 3500zł garnki, stoły itp.). Księgowa zaksięgowała wszystko jako środki trwałe na koncie 011 pod 1 pozycją "pierwszorazowe wyposażenie kuchni" w łącznej kwocie i zakwalifikowała do KŚT grupa 808 z 20% stawką amortyzacji. Czy księgowa dobrze zrobiła? Jak traktować pierwszorazowe wyposażenie? Czy nie powinien być dokonany podział otrzymanego asortymentu: to co powyżej 3500 zł to odpowiednie KŚT (dla każdego środka trwałego oddzielnie) i stawka amortyzacji, a to co poniżej jako koszty wyposażenia (umorzenie 100%) i przyjąć na stan jako wyposażenie?
