Czy przedsiębiorca prowadzący działalność gastronomiczno-hotelarską w kilku punktach o łącznej powierzchni pow. 200 m², w których napoje są przelewane do szklanek i nie trafiają do klienta w opakowaniach, ma obowiązek uczestnictwa w systemie kaucyjnym dotyczącym butelek plastikowych do 3 l i puszek metalowych do 1 l?
PROBLEM
Czy podatnik prowadzący działalność w zakresie usług gastronomiczno-hotelarskich ma obowiązek w zakresie zwracania kaucji oraz zbierania pustych opakowań i odpadów opakowaniowych w odniesieniu do butelek jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych do 3l i metalowych puszek do 1l? Przedsiębiorca prowadzi usługi gastronomiczno-hotelarskie. Organizuje też szkolenia, wesela itp. Butelki ze zużytych napojów nie trafiają do klienta, zawsze są one przelewane do szklanek. W związku z czym nie będzie pobierana kaucja od klienta. Przedsiębiorca posiada kilka punktów sprzedaży min.: restauracja główna gdzie organizowane są imprezy, pizzeria i bar na wyspie uruchamiane w okresie letnim. Powierzchnia każdego z punktów nie przekracza 200 m2 ale łącznie tak. Czy w związku z tym przedsiębiorca jest zobowiązany do uczestniczenia w systemie kaucyjnym w zakresie zbierania pustych opakowań i odpadów po opakowaniach?
