Wiążąca informacja stawkowa z dnia 5 listopada 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.348.2025.2.AGW
WIS TOWAR – produkt w proszku, suplement diety.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r. poz. 775, z późn. zm.) zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) z dnia 4 sierpnia 2025 r. (data wpływu), uzupełnionego w dniu 29 sierpnia 2025 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – „(...)”
Opis towaru: produkt w postaci proszku, składający się – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (...); produkt należy spożywać po wymieszaniu (...) z letnią wodą lub dodaniu do jogurtu, owsianki; określany jako „suplement diety”, prezentowany w opakowaniu jednostkowym (...)
Rozstrzygnięcie: CN 04
Stawka podatku od towarów i usług: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 3 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 4 sierpnia 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 29 sierpnia 2025 r. w zakresie sklasyfikowania towaru „(...)” na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
We wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący opis towaru.
Nazwa handlowa: „(...)”
Skład: (...)
Towar ma postać proszku, stanowiącego (...), o ww. zawartościach procentowych.
(...).
Towar został zgłoszony do Głównego Inspektora Sanitarnego jako suplement diety powiadomieniem o wprowadzeniu do obrotu. Na kartoniku umieszczono informacje o prawidłowym sposobie jego spożycia, tj. zalecenie, aby zawartość (...) (proszek) zmieszać z (...) letniej wody lub dodać do posiłku w postaci jogurtu lub owsianki i w ten sposób spożyć. Wskazano też zalecane dzienne porcje (dawkowanie) w zależności od wieku: dzieci powyżej 8 roku życia - (...) dziennie, dorośli - (...) dziennie.
Przeznaczeniem towaru jest spożycie w celu uzupełnienia normalnej diety w składniki w nim zawarte, tj. (...). Suplementacja tych składników ma na celu (...). (...).
