Zmiana wiążącej informacji stawkowej z dnia 7 listopada 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0110-KSI1-1.442.47.2025.4.RC
WIS TOWAR – kanapka na wynos.
Na podstawie art. 207 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2025 r., poz. 111, z późn. zm.), zwanej dalej „Ordynacją podatkową”, w związku z art. 42h ust. 3a pkt 2 oraz art. 42g ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”,
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej,
w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości w wydanej w dniu 21 grudnia 2020 r. wiążącej informacji stawkowej (WIS) nr 0115-KDST2-1.450.171.2020.7.MG, w której Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej określił klasyfikację towaru o nazwie handlowej „(…)” do działu 56 PKWiU 2015 oraz stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 8%, na podstawie art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 ustawy,
zmienia z urzędu wyżej wymienioną decyzję określając:
•Przedmiot wniosku: towar – „(…)”,
•Opis towaru: kanapka do sprzedaży w sklepie firmowym zapakowana w torebkę papierową; kanapka własnego wypieku na bazie bułki (…) z kotletem (…), majonezem, sałatą, papryką, pomidorem i ogórkiem zielonym,
•Rozstrzygnięcie: CN 16,
•Stawka podatku od towarów i usług: 5%,
•Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w zw. z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy,
•Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 20 lutego 2020 r. Strona złożyła wniosek, uzupełniony w dniach 21 kwietnia i 14 września 2020 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(…)”, według kodu Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach, przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru (cyt.):
„Kanapka na bazie Bułek
I.Składniki procentowe w gotowym produkcie
-Bułka (…) (…)
-kotlet (…) (…)
-majonez (…)
-sałata (…)
-papryka (…)
-pomidor (…)
-ogórek zielony (…)
(…)
Towar z przeznaczeniem do sprzedaży w sieci własnych sklepów piekarniczo-cukierniczych (sprzedaż detaliczna)”
