Wiążąca informacja stawkowa z dnia 13 listopada 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDSB2-1.440.203.4.2025.MSU
WIS TOWAR - olej
Na podstawie art. 42a ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2025 r. poz. 775 ze zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z 30 lipca 2025 r. (ta sama data wpływu), uzupełnionego pismami z 2 i 26 września 2025 r. (te same data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar - (…) olej (…)
Opis: (…) olej (…), sprzedawany do produkcji biokomponentów, otrzymywany z (…).
Rozstrzygnięcie: CN 15
Stawka podatku od towarów i usług: 23%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 1 ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
30 lipca 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek uzupełniony pismami z 2 i 26 września 2025 r. w zakresie sklasyfikowania ww. towaru dla celów określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono m.in. następujący opis towaru:
(…)
olej (…), wytwarzany w (…), przeznaczony do bezpośredniego spożycia lub dalszego przetworzenia.
Nasza spółka planuje (…) oleju (…).
Według deklaracji naszego dostawcy wytwarzany jest (…), przeznaczony jest do dalszego przetworzenia celem uzyskania wyrobu gotowego, jakim jest olej (…). Przedmiotowy towar powstaje w wyniku procesu produkcyjnego, którego poszczególne etapy zostały wymienione w (…) proces produkcji oleju (…).
Natomiast nasz klient posiada technologię, która pozwala na produkcję biokomponentów z (…) oleju (…). Takie będzie też przeznaczenie przedmiotowego towaru.
(…)
Do wniosku dołączono:
(…)
W uzupełnieniu do wniosku z 2 września 2025 r. wskazano:
(…)
Do uzupełnienia dołączono:
(…)
Ponadto Wnioskodawca doprecyzował, że:
(…)
Wezwaniem z 16 września 2025 r. tut. Organ wezwał ponownie Wnioskodawcę m.in. o przedłożenie dokumentów dotyczących przedmiotowego produktu (wystawionych przez organy uprawnione, np. właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego), które w sposób jednoznaczny potwierdzają, że przedmiotowy towar spełnia warunki oleju jadalnego, który może być spożywany przez ludzi.
