Wiążąca informacja stawkowa z dnia 19 listopada 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-1.440.386.2025.2.EM
WIS TOWAR - dodatek paszowy.
Na podstawie art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2025 r., poz. 775, z późn. zm.), zwanej dalej „ustawą”, po rozpatrzeniu wniosku (...) dnia 27 sierpnia 2025 r.(data wpływu), uzupełnionego w dniach 6 października i 5 listopada 2025 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – (...)
Opis towaru: (...); dodatek paszowy technologiczny; produkt w postaci sypkiej, oferowany w opakowaniach o masie (...)
Rozstrzygnięcie: pasza, o której mowa w ustawie z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach, dla zwierząt gospodarskich i domowych, o których mowa w tej ustawie
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z art. 146ef ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z poz. 10c załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 27 sierpnia 2025 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 6 października i 5 listopada 2025 r. w zakresie sklasyfikowania towaru: (...) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Przedmiotem wniosku jest towar: (...).
Nazwa chemiczna: (...).
Kod celny: (...).
(...), produkowana w wyniku wytrącania (...). Jest to biały, proszkowaty materiał, który znajduje szerokie zastosowanie w wielu branżach:
(...)
Kluczowym celem wykorzystania (...) w diecie zwierząt jest (...)
(...)
Wnioskodawca wskazał, że posiada zaświadczenie nr (...) wydane przez Inspekcję Weterynaryjną na mocy którego został wpisany do rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii w (...) na podstawie art. 9 ust. 2 Rozporządzenia (WE) Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz (Dz.Urz.UE L 35 z 08.02.2005, str.1) pod umożliwiającym identyfikację w/w zakład numerem: (...).
