Wiążąca informacja stawkowa z dnia 19 sierpnia 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.450.416.2020.3.AP
WIS USŁUGA. Wyżywienie
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) Spółka Jawna z dnia 27 lutego 2020 r. (data wpływu 6 marca 2020 r.), uzupełnionego pismami z dnia 9 marca, 29 czerwca 2020 r. i 17 lipca 2020 r. (data wpływu 18 marca, 3, 20 i 24 lipca 2020 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: sprzedaż (…) w sklepach (…)Wnioskodawcy
Opis:
Wnioskodawca jest producentem (…). Proces produkcji (…) obejmuje: produkcję bazy do smaku, produkcję smaku (…). (…) sprzedawane są do konsumpcji bezpośredniej klientowi (…) w sklepach (…) firmy – sprzedawane są (…) oraz jest możliwość zapakowania (…) w pojemnik (…).
Rozstrzygnięcie: PKWiU 56
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 do ustawy.
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
UZASADNIENIE
W dniu 6 marca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniach 18 marca 2020 r., 3, 20 i 24 lipca 2020 r. poprzez wskazanie adresu do korespondencji oraz doprecyzowanie opisu towaru/usługi.
W treści wniosku przedstawiono następujący opis:
Składniki: baza (…), śmietana, cynamon, variegato (…).
Produkt do bezpośredniego spożycia
Nazwa handlowa/nazwy handlowe oraz informacje dodatkowe, w tym poufne: (…).
Ponadto, w piśmie z dnia 29 czerwca 2020 r., Wnioskodawca – zgodnie z treścią wezwania z dnia (…), udzielił następujących odpowiedzi: (…)
