Prawo Przedsiębiorcy 7/2003 z 17.02.2003, str. 33
Data publikacji: 17.02.2003
Znak „e” na opakowaniach
Jakie warunki muszą spełnić producenci i importerzy przy paczkowaniu produktów przeznaczonych do sprzedaży, aby móc umieścić na opakowaniach specjalny znak „e”?
Aleksandra Chmielecka
prawo.autorzy@infor.pl
Przedsiębiorca X zajmuje się paczkowaniem produktów. Chce oznaczać opakowania znakiem „e”. Przeanalizujmy, jakie w związku z tym ciążą na nim obowiązki.
Oznaczanie przez przedsiębiorcę X znakiem „e” towarów paczkowanych jest możliwe tylko wówczas, gdy zastosuje on podczas paczkowania system kontroli wewnętrznej ilości towaru paczkowanego i stwierdzi, że dana partia spełnia kryteria dopuszczalności wprowadzenia do obrotu.
Opis przyjętego systemu kontroli ilości rzeczywistej przedsiębiorca X musi przekazać dyrektorowi okręgowego urzędu miar (właściwego terytorialnie) na co najmniej 60 dni przed rozpoczęciem paczkowania produktów.
