Prawo Przedsiębiorcy 10/2003 z 10.03.2003, str. 8
Data publikacji: 01.07.2018
Graniczna kontrola żywności
4 marca 2003 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia z 18 grudnia 2002 r. w sprawie granicznej kontroli sanitarnej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności (Dz.U. Nr 27, poz. 234). Zgodnie z treścią rozporządzenia importer jest zobowiązany zawiadomić na piśmie właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o przywozie partii środka spożywczego z zagranicy nie później niż 48 godzin przed jego przywozem, a następnie potwierdzić jego nadejście. Graniczna kontrola sanitarna obejmuje ocenę dokumentacji dotyczącej kontrolowanej partii środka spożywczego: 1) określającej identyfikację i wielkość partii oraz pochodzenie środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, substancji pomagającej w przetwarzaniu lub innego składnika żywności, 2) potwierdzającej, że spełniają one określone wymagania jakości zdrowotnej obowiązujące w kraju producenta i są przeznaczone do spożycia przez ludzi, 3) zawierającej deklarację producenta dotyczącą: zanieczyszczeń chemicznych, zanieczyszczeń biologicznych i skażeń promieniotwórczych - w przypadku uzasadnionego podejrzenia, oraz 4) zawierającej popartą wynikami badań deklarację producenta informującą, czy dany środek spożywczy, dozwolona substancja dodatkowa lub inny składnik żywności pochodzą z genetycznej modyfikacji - w odniesieniu do żywności, która może być genetycznie zmodyfikowana. Ponadto ustala się, czy w czasie transportu nie wystąpiły okoliczności mające wpływ na jakość zdrowotną przewożonych środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności lub substancji pomagających w przetwarzaniu, a także dokonuje się oględzin środka spożywczego, a w przypadku konieczności badań laboratoryjnych - pobiera się próbki do takich badań.
