Prawo Przedsiębiorcy 14/2003 z 07.04.2003, str. 8
Data publikacji: 30.06.2018
Warunki wyrobu napojów spirytusowych
8 kwietnia 2003 r. weszła w życie ustawa z 13 września 2002 r. o napojach spirytusowych (Dz.U. Nr 166, poz. 1362). Ustawa określa kategorie i zasady wyrobu napojów spirytusowych oraz zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych i obrotu tymi napojami. Wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych wymaga uzyskania zezwolenia. Zezwolenie na wyrób napojów spirytusowych obejmuje również zezwolenie na rozlew tych napojów. Organem właściwym do wydania zezwolenia jest minister właściwy do spraw rynków rolnych. Wniosek o wydanie zezwolenia powinien zawierać m.in. informacje o zdolności wyrobu lub rozlewu posiadanych przez wnioskodawcę urządzeń technicznych w skali roku kalendarzowego oraz o rodzaju surowców. Do wniosku dołącza się: 1) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obiektów budowlanych, w których ma być wykonywana działalność gospodarcza objęta wnioskiem; 2) zaświadczenia właściwego urzędu skarbowego i ZUS stwierdzające, że wnioskodawca nie zalega z wpłatami należności na rzecz tych instytucji; 3) informację z Krajowego Rejestru Karnego potwierdzającą niekaralność ubiegającego się o zezwolenie przedsiębiorcy będącego osobą fizyczną lub członków zarządu osoby prawnej za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów oraz 4) zaświadczenia komendanta powiatowego Państwowej Straży Pożarnej, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego oraz wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska stwierdzające, że obiekty budowlane i urządzenia techniczne przeznaczone do wykonywania działalności gospodarczej objętej wnioskiem spełniają wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska. Przedsiębiorca, który uzyskał zezwolenie, jest obowiązany m.in. do wdrożenia systemu wewnętrznej kontroli wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych oraz wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości tych napojów.
