Prawo Przedsiębiorcy 17/2003 z 28.04.2003, str. 29
Data publikacji: 27.06.2018
Badania sanitarno-epidemiologiczne
Czy otrzymanie zaświadczenia lekarskiego z badania przeprowadzonego do celów sanitarno-epidemiologicznych jest równoznaczne z zaświadczeniem wydanym po okresowym badaniu lekarskim pracownika? Chciałabym się także dowiedzieć, jakie czynności wykonywane przy produkcji wyrobów spożywczych i ich sprzedaży objęte są zaświadczeniem lekarskim do celów sanitarno-epidemiologicznych?
Renata L. ze Skierniewic
Tryb wykonywania badań lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych osób wykonujących prace w procesie produkcji i w obrocie żywnością, wykaz stanów chorobowych uniemożliwiających wykonywanie czynności z zakresu produkcji i obrotu żywnością (wymienionych w załączniku nr 1) oraz rodzaje czynności z zakresu produkcji i obrotu żywnością, których nie wolno wykonywać osobom dotkniętym tymi chorobami (wymienionych w załączniku nr 2), określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z 18 grudnia 2002 r. w sprawie badań lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 234, poz. 1975).
