Prawo Przedsiębiorcy 16/2004 z 19.04.2004, str. 31
Data publikacji: 30.06.2018
Normy weterynaryjne dla producentów żywności
Jakie są unijne wymagania weterynaryjne dla producentów żywności pochodzenia zwierzęcego?
Piotr Tomaszewski
Od 1 maja br. zaczną obowiązywać w Polsce nowe podwyższone wymagania weterynaryjne przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego. Firmy, które chcą po tej dacie działać na rynku, muszą spełnić nowe wymagania m.in. w zakresie organizacji wewnętrznej zakładu, norm sanitarnych, technicznych, technologicznych i lokalizacyjnych. Wszystkie zakłady będą poddane podwyższonemu nadzorowi weterynaryjnemu.
Jakie czynności musi dokonać producent?
Podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego jeszcze przed rozpoczęciem inwestycji będą zobowiązane do sporządzenia projektu technologicznego zakładu i przesłania go wraz z wnioskiem o jego zatwierdzenie powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na planowane miejsce prowadzenia działalności. Producent będzie także zobowiązany do powiadomienia powiatowego lekarza weterynarii także o: zakresie i wielkości produkcji; rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w zakładzie; planowanym przeznaczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego (np. do handlu, na rynek państw trzecich, na rynek krajowy albo do sprzedaży bezpośredniej).
Dodatkowo wszystkie zakłady, które chcą działać na rynku, zobowiązane są spełnić wymagania weterynaryjne w zakresie działalności objętej produkcją. W szczególności obejmują one wymagania m.in.: dotyczące zdrowia zwierząt, z których lub od których pozyskuje się te produkty; uboju; miejsca pochodzenia lub przebywania zwierząt; handlu lub przewozu; sposobu badania zwierząt rzeźnych, prowadzenia dokumentacji; dotyczące poszczególnych etapów produkcji; warunków, trybu i zakresu prowadzenia kontroli wewnętrznej w zakładzie, w tym opracowania i wdrożenia systemu HACCP.
