Prawo Przedsiębiorcy 46/2006 z 14.12.2006 [dodatek: Wielka Księga Praw z komentarzem, str. 52]
Data publikacji: 29.06.2018
Komentarz do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia1 (Dz.U. Nr 171, poz. 1225)
Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia to zupełnie nowy akt prawny, który będzie regulował wymagania niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia na terenie RP w zakresie nieuregulowanym rozporządzeniami wspólnotowymi. Akt ten ma na celu głównie ułatwienie stosowania przepisów znajdujących się w unijnych rozporządzeniach. Przepisy krajowe nie mogą bowiem powielać rozwiązań zawartych w prawie wspólnotowym, lecz mają je wdrażać.
1 stycznia 2006 r. weszły w życie dwa rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady:
• nr 852/2004/WE z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
• nr 882/2004/WE z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.
Od 3 grudnia 2004 r. obowiązuje rozporządzenie nr 1935/2004/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W związku z tym uchylona została ustawa z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (j.t. Dz.U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 z późn.zm.) oraz ustawa z 6 września 2001 r. o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz.U. Nr 128, poz. 1408 z późn.zm.).
