Znakowanie żywności wartością odżywczą
Dotyczy:
znakowania żywności
Akt prawny:
rozporządzenie Ministra Zdrowia z 8 stycznia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą (Dz.U. Nr 9, poz. 63)
Wejście w życie:
22 stycznia 2010 r.
22 stycznia br. zaczęły obowiązywać zmiany w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 25 lipca 2007 r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą (Dz.U. Nr 137, poz. 967 z późn.zm.). Zostały one wprowadzone rozporządzeniem zmieniającym ogłoszonym w Dz.U. Nr 9, poz. 63. Wprowadzone zmiany wynikają z konieczności implementacji dyrektywy Komisji 2008/100/WE z 28 października 2008 r., zmieniającej dyrektywę Rady 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych w odniesieniu do zalecanego dziennego spożycia, współczynników przeliczeniowych energii oraz definicji (Dz.Urz. WE L 285 z 29.10.2008 r., str. 9). W celu wdrożenia przepisów ww. dyrektywy do prawa krajowego, w zmienianym rozporządzeniu została wprowadzona nowa definicja błonnika pokarmowego. Błonnikiem pokarmowym są obecnie polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i należą do następujących kategorii: jadalne polimery węglowodanowe naturalnie występujące w żywności przygotowanej do spożycia, jadalne polimery węglowodanowe otrzymane z surowców za pomocą środków fizycznych, enzymatycznych lub chemicznych, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dane naukowe, jadalne syntetyczne polimery węglowodanowe, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dane naukowe.
