Dziennik Gazeta Prawna 162/2022 z 23.08.2022 [dodatek: Gazeta Prawna, str. 5]
Artykuł
z dnia 23.08.2022
Data publikacji: 23.08.2022
Ma być mniej toksycznych zanieczyszczeń w żywności. Ale dopiero od 2023 r.
Niższe dopuszczalne poziomy ochratoksyny A oraz cyjanowodoru w produktach spożywczych zakładają dwa unijne rozporządzenia, które w najbliższych dniach wejdą w życie. Oba jednak będą stosowane dopiero od 1 stycznia 2023 r.
Ochratoksyna A powstaje w sposób naturalny podczas nieodpowiedniego suszenia na słońcu i przechowywania roślin uprawnych. Występuje w produktach zbożowych, kawie, winie i soku winogronowym, przyprawach, lukrecji, bezalkoholowych napojach słodowych, świeżych i suszonych owocach, niektórych ziołach i nasionach oleistych, pistacjach oraz proszku kakaowym.
