Jakie zasady savoir-vivre’u są związane z organizowaniem firmowego przyjęcia?
Jestem odpowiedzialna za organizację imprez w firmie, ale mimo dużego doświadczenia zawsze mam problem i mnóstwo pytań podczas przygotowania firmowej wigilii. Przede wszystkim mam wątpliwości co do samej formy tego przyjęcia, począwszy od tego, czy to przyjęcie zorganizować przy stole, czy jako standing party. Od czego najlepiej zacząć i na co zwracać uwagę?
PROBLEM
ROZWIĄZANIE
Najważniejsza kwestia to właśnie ustalenie formy przyjęcia, bo to pociąga za sobą inny rodzaj przygotowań. Skoro w nazwie pojawia się słowo wigilia, która przede wszystkim kojarzy się z Bożym Narodzeniem, to albo zrezygnowałabym z takiej nazwy, albo zrobiłabym wszystko, aby przyjęcie miało wyjątkowy charakter. Zresztą można zrobić i jedno, i drugie. Czyli przyjęcie może być bardzo uroczyste, ale w nazwie bez słowa wigilia, która oznacza przeddzień, więc w przypadku dorocznej imprezy firmowej nie ma zastosowania. Aby nadać przyjęciu niecodzienny charakter, powinno być zorganizowane przy stole, jako uroczysty obiad bądź kolacja.
