The perfect world for chocolate
Świat idealny dla czekolady Zbliżają się ciemne, chłodne, jesienne dni. Co na poprawę humoru? Niewiele osób się zawaha; oczywiście - czekolada! Podobno zawiera ponad 600 substancji działających na zdrowie. Niektórzy, zajadając się czekoladą, twierdzą, że działa ona kojąco na układ nerwowy, daje zastrzyk energii i chęć działania, a także poprawia koncentrację. Do tego jest nieziemsko pyszna. Największy na świecie producent wyrobów czekoladowych to Mars, a drugie miejsce zajmuje marka stworzona w Anglii, będąca obecnie w posiadaniu amerykańskiego Kraft Foods, czyli Cadbury. W 1999 roku Cadbury kupiło rodzimą fabrykę czekolady Wedel, obie firmy są, nota bene, niemalże równolatkami i powstawały w okresie wielkiego boomu połowy XIX wieku. John Cadbury, założyciel firmy, a później jego synowie stworzyli światowe imperium czekolady. Jednak o marce często mówi się także w kontekście alkoholu. Dlaczego? Tego można się dowiedzieć z kolejnego odcinka cyklu!

John Cadbury, founder of the Cadbury chocolate-making company
Fot.: Shutterstock.com, wikimedia.org
The English verb ‘to quake’ means to shake, tremble; like in the compound noun ‘earthquake’. A religious group that was formed in the 17th century were seen as those who ‘tremble in the way of the Lord’, so they were informally called the ‘Quakers’. Their official name is the Religious Society of Friends and the main dogmatism being that God can be found in everybody and that each human being is of unique worth. This is why the Quakers value all people equally and oppose anything that may harm or threaten them, which has obviously led to
