Serwis Prawno-Pracowniczy / Niezbędnik Kadrowo-Płacowy 28/2003 z 13.07.2003 [dodatek: Serwis bhp, str. 17]
Data publikacji: 01.07.2018
Stołówka zakładowa
? Jestem właścicielką średniego zakładu produkującego kosmetyki. Przy produkcji zatrudniam 15 pracownic. Czy muszę wydzielić specjalne pomieszczenie, w którym mogłyby one spożywać posiłki?
Tak. Obowiązek zapewnienia pracownikom specjalnych pomieszczeń przeznaczonych na spożywanie posiłków spoczywa na każdym pracodawcy, zatrudniającym powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie. Jednak jeżeli pracownicy narażeni są na kontakt ze środkami chemicznymi lub promieniotwórczymi, materiałami biologicznie zakaźnymi albo zatrudnieni są przy pracach szczególnie brudzących, obowiązek dotyczy również pracodawców zatrudniających dwudziestu i mniej pracowników.
